Z

Zuurkoolsalade met appel en walnoot

Zuurkool salade met appel, walnoot en rozijnen

Deze zuurkoolsalade met appel en walnoot is fantastisch voor wie graag razendsnel een supergezond prakkie op tafel tovert. En mocht je bij de gedachte aan koude zuurkool het liefst weg willen rennen; ik voel je, maar zou je tóch willen aanmoedigen om dit eens te proberen. In combinatie met een fijne dressing en het zoete van de appel en rozijntjes is deze salade echt heel erg lekker. Bovendien doe je je darmen een enorm plezier door regelmatig gefermenteerde producten zoals zuurkool te eten, want het is ontzettend goed voor je microbioom.

Het microbioom & je gezondheid

De verzameling schimmels, bacteriën en virussen die zich o.a. in je darmen ophoudt wordt het microbioom genoemd. Het is heel belangrijk om goed voor dat zooitje ongeregeld te zorgen, want het beschermt je tegen allerlei ziekteverwekkers. Een verstoord microbioom wordt in steeds meer studies in verband gebracht met (chronische) aandoeningen aan de longen, hersenen, darmen en zelfs met sommige vormen van kanker. Echt een aandachtspuntje dus.

Vind je het interessant om door te lezen over dit thema? Neem dan zeker eens een kijkje op de website van Dokter Valentine. Valentine is leefstijl arts voor integrale geneeskunde en leefstijl, gespecialiseerd in het effect van (plantaardige) voeding op gezondheid. Ze deelt op haar website op een laagdrempelige manier wetenschappelijke kennis en informatie over allerlei thema’s die verband houden met (plantaardige) voeding en leefstijl. Alle teksten zijn netjes onderbouwd, dus je kunt eenvoudig zelf nagaan op welke wetenschappelijke artikelen de informatie gebaseerd is. Erg leerzaam!

Wij aten deze supersnelle zuurkoolsalade met appel en walnoot als bijgerecht, bij de tofu burgers waarvan ik eerder al eens een recept deelde. Meer inspiratie voor een snelle en gezonde salades die bijna overal lekker bij zijn? Kijk dan zeker ook even naar deze recepten voor Zomerse regenboog salade met gember-limoen-tahin dressing en Salade van meiraap en appel.

Zuurkoolsalade met appel en walnoot

Ingrediënten

  • 500 gr zuurkool
  • 1 friszoete appel
  • 50 gr ongebrande walnoten
  • 1 handje rozijnen
voor de dressing
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 1 el siroop (ik gebruikte agave)
  • ½ el mosterd

Bereiding

  1. Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet en duw met schone handen het overtollige vocht eruit.
  2. Snijd de appel in halvemaantjes en vermeng met de zuurkool, walnoten en rozijnen in een mengkom.
  3. Meng de ingrediënten voor de dressing in een kommetje tot een egaal geheel en roer de dressing door de zuurkoolsalade met appel en walnoot. Eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *