B

Boekweit risotto met spinazie en doperwten

Eennvoudige en super gezonde boekweitrisotto met spinazie en doperwten

Eerst maar even opbiechten: ik had nog nooit met boekweit gekookt. Wel met boekweit noedels, maar nog nooit met het losse graan. Ik vond dat het tijd werd, want boekweit is (zo leerde ik op ons aller Google) een erg veelzijdig, voedzaam én glutenvrij graan. Volgens Google ben ik wat laat op het feestje, want kennelijk wordt boekweit door anderen al veelvuldig gebruikt. Zowel als basis voor ontbijtpap als ook in hartige gerechten, zoals dus ook in deze boekweit risotto met spinazie en doperwten.

Nou helemaal leuk, aan de boekweit dus. Ik stuitte op dit recept via het instagram account van @deveganmoeder, wat sowieso een tof account is om te volgen als je geïnteresseerd bent in het vraagstuk ‘hoe zorg ik dat mijn kind (en ikzelf) alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt’. Of je nou plantaardig eet of niet 🙂

Disclaimer: ik heb zelf geen kinderen en ben ook geen voedingsdeskundige, maar Mirjanne (@deveganmoeder) studeert wél om plantaardig voedingsexpert te worden. Ze deelt open en eerlijk over haar keuzes omtrent plantaardige voeding voor haar én haar kinderen.

Wij vonden deze boekweit risotto echt een uitkomst (want snel, gezond en low maintenance) en ook nog eens erg lekker. Ik vind risotto’s wel vaak het lekkerst met een frisse salade ernaast, anders wordt het me wat veel van hetzelfde. Deze was wat mij betreft niet anders, dus ik was erg blij dat ik er een simpele tomatensalade bij gemaakt had. Al met al echt een aanrader!

Meer risotto inspiratie? Met de herfst in aantocht kunnen we misschien al wel voorzichtig weer eens naar deze fijne Vegan risotto met geroosterde pompoen kijken. Of misschien deze Exotische vegan risotto met kokos, gember en granaatappel?

Boekweit risotto met spinazie en doperwten

Ingrediënten

  • 175 gr boekweit
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 gr spinazie
  • 250 gr doperwten
  • 450 ml bouillon
  • 2 grote el walnoten (komt niet zo krap)
  • 1 el neutrale olie om in te bakken
voor de tomatensalade
  • 1 teentje knoflook
  • 2 grote tomaten
  • 1 flinke hand verse basilicum
  • snuf zeezout en zwarte peper
  • olijfolie extra vergine
om te garneren
  • 1 handje verse basilicum

Bereiding

  1. Snijd de tomaten in dikke plakken en verspreid over een groot bord. Rasp een teentje knoflook over het bord en verdeel een flinke hand gekneusde basilicumblaadjes over de tomaten. Besprenkel met lekkere olijfolie en breng op smaak met een snuf zeezout en zwarte peper. Zet opzij.
  2. Spoel de boekweit grondig af onder de kraan en laat uitlekken.
  3. Snijd de knoflook fijn en fruit in twee minuten op laag vuur zacht. Roer de boekweit erdoor, zet het vuur iets hoger en bak al roerend een paar minuutjes mee. Schenk dan de bouillon erbij en laat de boekweit 15 minuten pruttelen, totdat alle bouillon is opgenomen.
  4. Blancheer ondertussen de (ontdooide) doperwten en spinazie 1 minuut (of wees net als ik lui en overgiet beide met minstens een liter kokend water). Koel daarna direct terug met koud water om het garen te stoppen.
  5. Mix de spinazie, tweederde van de doperwten en de walnoten in een keukenmachine of met een staafmixer tot een gladde pasta. Roer de pasta samen met de overgebleven doperwten door de boekweit en verwarm het geheel nog even goed door.
  6. Verdeel de boekweit risotto met spinazie en doperwten over de borden en garneer met een paar blaadjes verse basilicum. Eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *