V

Vegan tosti caprese zonder kaas

Vegan tosti caprese zonder kaas, mét pesto en zijdetofu

Wie zegt dat een tosti zonder kaas niet lekker kan zijn? Eigenlijk is een tosti natuurlijk niets meer of minder dan twee gestapelde geroosterde boterhammen met lekkers ertussen. En dat is precies wat deze vegan tosti caprese is. Zonder kaas, mét overheerlijke pesto en sausje op basis van zijdetofu. YUM!

Ik baseerde me op dit recept dat ik tegenkwam op het instagram account van @calumharris. Leuk account om in de gaten te houden als je ervan overtuigd wilt worden dat vegan eten vet leip is en niet suf. Je merkt, ik ben al aardig geïnfluenced.

Meer lunch inspiratie? Dan zijn deze recepten voor Vegan bahn mi met sticky tempeh en Vegan zalm sandwich met kruidenspread ook zeker de moeite om eens te bekijken!

Vegan tosti caprese zonder kaas

Ingrediënten

  • 8 tot 12 sneetjes vers brood
  • 4 tomaten (of naar smaak)
  • 100 gr rucola
voor de tofu saus
  • 150 gr zijdetofu
  • 50 gr cashewnoten
  • 1 scheutje plantaardige melk
  • 3 el edelgistvlokken
  • 1 tl misopasta
  • snuf zout en versgemalen zwarte peper
  • 1 tl dijon mosterd
voor de pesto
  • 100 gr spinazie
  • 100 gr doperwten (diepvries)
  • 30 gr verse basilicum
  • 50 gr walnoten
  • ½ limoen
  • 2 el edelgistvlokken
  • 50 tot 100 ml extra gerijpte olijfolie (naar smaak)
  • zout en peper naar smaak
  • optioneel: water i.p.v. een deel van de olijfolie

Bereiding

  1. Snijd de tomaten in plakjes en bestrooi met zeezout, zodat het vocht er een beetje uit trekt en ze lekker op smaak komen. Zet tot gebruik opzij.
  2. Maak dan de pesto. Blancheer de doperwten en spinazie een minuutje in kokend water, spoel daarna direct af met ijskoud water en laat goed uitlekken. Knijp zo nodig nog wat overtollig vocht uit de groenten. Vermeng met de basilicum, walnoten en edelgistvlokken. Knijp het sap van de limoen uit boven het mengsel en voeg de helft van de olijfolie toe. Mix met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde pasta. Voeg meer olijfolie/water toe totdat de gewenste structuur is bereikt.
  3. Mix alle ingrediënten voor de tofu saus met een staafmixer of kleine keukenmachine tot een gladde pasta. Proef en breng eventueel verder op smaak.
  4. Verwarm de oven voor op de grill stand, ik koos bij mijn oven een temperatuur van 220 graden.
  5. Snijd het brood in dikke plakken. Besmeer per tosti één zijde met pesto. Verdeel daarna een laagje rucola over de pesto, gevolgd door een laagje tomaat. Schep dan een flinke laag van de tofu saus over de tomaat en bestrijk de kale zijde van elke tosti met wat olijfolie en een snufje zout.
  6. Schuif de vegan tosti’s ongestapeld onder de grill en laat ongeveer 5 minuten in de oven. Haal ze er dan uit, stapel de sneetjes op elkaar en snijd de tosti’s doormidden. Eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.