Tofu burger bereid in de oven

Dit recept is speciaal voor wie die tofu maar saai vindt (of erger) én voor alle burgerliefhebbers! Deze tofu burger is namelijk om je vingers bij af te likken, zo lekker. En had ik al genoemd dat ‘ie gemaakt is van tofu?

Ik kwam dit recept tegen op het instagram account van @madebyblitz en was direct geïnteresseerd, want ik kan me namelijk niet herinneren dat ik ooit een tofu burger gegeten heb én ik grijp tegenwoordig elke kans aan om de consumptie van tofu te stimuleren. Tofu lijdt namelijk aan een slecht imago terwijl het hartstikke gezond en mega veelzijdig is. Dus hup, aan de tofu!

Ik probeerde deze tofu burgers voor het eerst bij een spontaan etentje met mijn (niet vegan) schoonfamilie, en ze hebben de ballotage met vlag en wimpel doorstaan. Extra bonus is dat de burgers in de oven bereid worden, waardoor er dus (afhankelijk van de grootte van je oven) een groot aantal tegelijk bereid kunnen worden zonder dat je staat te kl*ten met 4 verschillende pannen. Joepie!

Meer burger inspiratie nodig? Kijk dan zeker ook eens naar deze recepten voor Pittige portobello burger met aziatische guacamole en wortelsalade en Vegan burger met geplette zoete aardappels!

Tofu burger

Ingrediënten

voor de burgers
  • 375 gram tofu
  • 100 gram panko broodkruim
  • 5 el gebroken lijnzaad + 10 el water (ei vervanger)
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • 15 gr verse koriander
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1 tl miso pasta
  • 2 tl oregano
  • 1 el (tarwe)bloem
  • 2 tl uienpoeder
  • snuf zeezout en zwarte peper
  • 4 of 5 burger broodjes
om te garneren (suggesties)
  • tomaat in plakken
  • augurk in plakken
  • vegan mayo
  • tomaten ketchup
  • blaadjes (ijsberg)sla
  • coleslaw van rode kool en appel
  • je eigen lievelings garnituur

Bereiding

  1. Meng het gebroken lijnzaad en water en laat 10 minuten staan.
  2. Giet de tofu af, laat uitlekken en duw het overtollige vocht eruit met een schone theedoek of een paar stukken keukenpapier.
  3. Verkruimel de tofu boven een grote mengkom en vermeng met de overige ingrediënten voor de burgers, behalve de broodjes.
  4. Vorm met je handen burgers van het mengsel en laat ongeveer 10 minuten opstijven in de koelkast.
  5. Verwarm de oven voor naar 200 graden.
  6. Verspreid de burgers over een bakplaat met bakpapier en schuif voor ongeveer 15 minuten in de oven.
  7. Snijd de hamburgerbroodjes open en rooster de snijvlakken in een droge (of beboterde) koekenpan krokant. Beleg de broodjes met je favoriete sauzen en garnituren, leg de tofu burger ertussen en serveer direct. Super lekker met een simpele rode koolsalade (weet ik uit ervaring) maar vast en zeker ook heerlijk met gebakken aardappeltjes of bij de BBQ. Eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *