V

Vegan pizza topping met spicy tofu en appelsalsa

Vegan pizza met spicy tofu en appelsalsa uit de pizza oven van Stadler Made

Sinds er een pizza oventje in ons achtertuintje staat, zijn Tim en ik enthousiaste pizzabakkers geworden. We zijn ons een beetje gaan verdiepen in de wondere wereld van het pizzadeeg en de verschillende keuzes die daarin te maken zijn. Super leuk om over te leren, maar iets te complex om in dit recept op in te gaan. Vandaag focus ik me daarom specifiek op onze nieuwste favoriete vegan pizza topping met spicy tofu en appelsalsa.

We experimenteren wat af te laatste tijd, met vegan pizza toppings. Op de meeste vegan pizza’s de we ooit aten (uit de supermarkt en in restaurants) lag een plantaardig alternatief voor smeltkaas. Da’s natuurlijk helemaal prima als dat je ding is, maar wij vinden de meeste vegan kazen niet zo super lekker. Dus leek het ons leuk om vooral ook op zoek te gaan naar vegan pizza toppings die al lekker zijn zónder de toevoeging van plantaardige kaas. Wat ons betreft is dat met deze topping echt 100% gelukt.

Zelf pizzadeeg maken

Mocht je het leuk vinden om je ook eens te verdiepen in het maken van je eigen pizza deeg, dan raad ik je van harte aan om eens een kijkje te nemen op de website van Städler Made. Er zijn allerhande (YouTube) tutorials en zelfs een heuse pizzadeeg-calculator om jou te helpen het allerlekkerste pizzadeeg ooit te maken.

En heb je daar nou helemaal geen trek in? Dan haal je natuurlijk gewoon een pizzabodem bij je favoriete bakker of supermarkt. Deze vegan pizza topping met spicy tofu is hoe dan ook de moeite waard!

Oh en voor de oplettende lezer; dit is inderdaad dezelfde topping als op de Tortillas met knapperige tofu die ik eerder deelde. We hadden kliekjes over op pizza dag en bedachten in een helder moment dat dit misschien ook wel eens een briljante pizza topping zou kunnen zijn. De rest is geschiedenis 😉

Vegan pizza topping met spicy tofu en appelsalsa

Ingrediënten

voor de tomatensaus
  • 1 blik (400 gram) gepelde tomaten. De mooiste kwaliteit die je kunt krijgen, liefst San Marzano. Bezuinig niet op de tomaten, dit ga je echt proeven!
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • ½ tl zeezout
  • klein handje verse basilicumblaadjes, gekneusd en gescheurd
  • 1 teentje knoflook
  • ½ tl gedroogde oregano
de spicy tofu
  • 550 gr tofu
  • 3 el maizena
  • ½ tl chilipoeder
  • 1½ tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 3 el koolzaadolie
  • 1 snuf zeezout en versgemalen zwarte peper
voor de appelsalsa
  • ½ komkommer
  • 1 grote tomaat
  • ½ rode ui of 1 sjalotje
  • 1 appel
  • ½ rode chilipeper (of ½ tl chilivlokken)
  • flinke hand verse koriander
  • ½ limoen
  • ¼ rode kool (optioneel)

Bereiding

  1. Giet de ingeblikte tomaten over in een mengkom en knijp de hele tomaten met schone handen in grove stukken. Snijd de knoflook in dunne plakjes en meng met de overige ingrediënten van de tomatensaus. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout. Zet opzij.
  2. Laat de tofu uitlekken, druk overgebleven vocht eruit met keukenpapier of een schone theedoek en breek de tofu in grove stukken. Vermeng de tofu in een kom met de maizena, chilipoeder, gerookte paprikapoeder, knoflookpoeder, peper en zout.
  3. Verhit de koolzaadolie in een grote wok of hapjespan en voeg de tofu toe. Laat 8 tot 10 minuten bakken en roer af en toe om ervoor de zorgen dat de tofu rondom knapperig bakt. Roer niet continu, want dan krijgt de tofu geen kans om knapperig te worden. Haal de pan dan van het vuur en zet de tofu tot gebruik opzij.
  4. Maak ondertussen de appelsalsa. Snijd de komkommer en tomaat in blokjes, snipper de ui of het sjalotje en snijd de appel klein. Hak de chilipeper fijn en de koriander grof. Snijd de rode kool (optioneel) in dunne plakjes. Vermeng alle ingrediënten voor de salsa in een kom en knijp het sap van een halve limoen erboven uit.
  5. Tijd om de pizza’s te gaan maken! De truc van een mooie knapperige bodem en een door en door gaar pizzadeeg, is om niet te veel tomatensaus te gebruiken. Je wilt je pizza namelijk niet verzuipen, want dan gaart het deeg onder je toppings niet genoeg mee terwijl de onderkant van het deeg juist heel hard gaat. De vuistregel is 1 tot maximaal 2 eetlepels per pizza.
  6. Verdeel de tomatensaus over de pizzabodem en verspreid daarover een flinke hand spicy tofu. Schuif je pizza in de oven en top ‘m af met de appelsalsa zodra ‘ie gaar uit de oven komt. Voila; je eerste vegan pizza topping met spicy tofu is een feit. Eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *