Loaded vegan noedelsoep met sticky tofu, oesterzwam en sugar snaps

Wie deze website al een tijdje volgt, weet inmiddels dat ik gek ben op soep. Ik maak regelmatig een grote pan, waar we dan een halve week van eten. Maar in mijn hoofd is soep een lunch of bijgerecht, dus de échte volwaardige maaltijdsoepen die stonden nog niet echt op mijn radar. Tot nu, want met deze loaded vegan noedelsoep is echt een nieuwe favoriet geboren!

Ik inspireerde mijn recept op dit recept dat ik tegen kwam op instagram. Ik maakte er mijn eigen versie van (en vergat de bosui en sesamzaadjes toe te voegen), maar optisch lijkt het nog aardig op elkaar!

Ga dit alsjeblieft een keer proberen, het is écht super lekker. En hoe feestelijk ziet dit kommetje eruit?! Maak bijvoorbeeld een keer een grote pan soep, zet de tafel vol met toppings en laat iedereen z’n eigen kom soep loaded vegan noedelsoep samenstellen. Super gezellig en nog gezond ook 🙂

Meer soepen? Mijn huidige favorieten zijn deze Pompoen-pindasoep met zoete aardappel, deze Rijkgevulde linzensoep met wortel en zoete aardappel en natuurlijk Vegan misosoep want voor misosoep mag je me altijd wakker maken ♥️.

Loaded vegan noedelsoep

Ingrediënten

  • 100 gr soba noedels
  • 200 gr sugar snaps
  • 150 gr oesterzwam
  • snuf zeezout en verse zwarte peper
  • neutrale olie om in te bakken
Voor de soep
  • 1 grote winterpeen
  • 3 tot 5 cm verse gember (naar smaak)
  • ½ rode chilipeper
  • 2 grote sjalotjes
  • 1 stengel citroengras
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 750 ml groentebouillon
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
voor de sticky tofu
  • 1 blok stevige tofu
  • 2 el maizena
  • 3 tot 5 cm verse gember (naar smaak)
  • 1 teentje knoflook
  • ½ rode chilipeper (of 1 el sriracha)
  • 3 el mushroom sauce (vega oestersaus)
  • 1 el rijstazijn
  • ½ sinaasappel
om te garneren
  • 1 el sesamzaadjes
  • ½ limoen
  • handje verse koriander
  • ½ bosui

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor naar 180 graden.
  2. Laat de tofu uitlekken en duw het vocht eruit door er gedurende ongeveer 30 minuten iets zwaars op te zetten. Gebruik bijvoorbeeld een zware pan met een snijplank en een schone theedoek ertussen.
  3. Snijd de tofu in blokjes van ongeveer 2 centimeter en verdeel de maizena erdoor, zodat uiteindelijk op elk blokje een dun laagje maizena zit. Verspreid over een braadslede of met bakpapier beklede bakplaat en laat ongeveer 25 minuten in de oven, totdat de tofu goudbruin is. Als het langer duurt voordat je bij stap 10 bent, kun je de tofu blokjes gerust wat langer in de oven laten. Zet de oven na 25 minuten wel uit en laat de ovendeur gesloten, dan kun je rustig alle andere stappen doorlopen.
  4. Bereid ondertussen de saus voor de tofu. Pers de sinaasappel uit. Hak de knoflook, rode peper en gember zo fijn als je zelf lekker vind en vermeng in een kommetje met het sinaasappelsap en de overgebleven ingrediënten. Proef, breng eventueel verder op smaak en zet tot gebruik opzij.
  5. Snipper de sjalotjes voor de soep en snijd de winterpeen in blokjes van ongeveer een halve centimeter. Snijd de knoflook, rode peper, gember en citroengras klein. Hoeft niet perse fijn gehakt, want de soep wordt straks gepureerd.
  6. Verhit wat olie in een middelgrote soeppan en fruit de sjalotjes, gember, knoflook, rode peper en citroengras in een paar minuutjes op middelhoog vuur zacht. Voeg dan de specerijen toe en rooster een minuutje mee. Roer dan de wortel erdoor en voeg ook de tomaten en bouillon toe. Breng het geheel aan de kook en laat een kwartiertje rustig pruttelen met het deksel op de pan.
  7. Kook ondertussen de noedels en sugar snaps volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet af, spoel na met koud water om het garen te stoppen en besprenkel de noedels nog met wat (sesam)olie zodat ze niet aan elkaar gaan plakken. Zet tot gebruik opzij.
  8. Proef na een kwartier of de blokjes wortel zacht zijn geworden. Wanneer ze zacht zijn, mag het vuur uit en kan de soep met een staafmixer fijn gepureerd worden. Roer tot slot de kokosmelk erdoor, en de soep is af! Zet de pan opzij met het deksel erop, zodat de soep lekker warm blijft.
  9. Scheur de oesterzwammen in reepjes. Verhit wat olie in een wok en bak de oesterzwam hierin in een paar minuutjes goudbruin. Voeg peper en zout toe naar smaak. Haal de oesterzwam uit de pan en zet nog even opzij.
  10. Haal de tofu blokjes uit de oven en verhit de wok opnieuw, dit keer echt op hoog vuur. Pan schoonmaken of nieuwe olie toevoegen is niet nodig. Schep een paar keer om en voeg dan direct de saus voor de sticky tofu toe. Blijf continu roeren, totdat de saus helemaal ingekookt is en de tofu lekker sticky. Zet het vuur dan uit.
  11. Tijd om op te scheppen! Schenk een flinke soeplepel van de wortel-tomaat soep in elke kom en voeg dan naar smaak noedels, sugar snaps, oesterzwam en sticky tofu toe. Garneer je loaded vegan noedelsoep met koriander, limoen, bosui en sesamzaadjes. Eet smakelijk!

De soep en alle losse toppings kunnen heel goed vooraf bereid worden. Vlak voor het opdienen kun je de soep opnieuw opwarmen in de pan en de toppings even kort in de magnetron. Wij deden dit om de kliekjes de volgende dag bij de lunch te verorberen, maar die truc is natuurlijk ook super handig wanneer je voor gasten kookt en graag alles vooraf wilt voorbereiden.

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.