S

Soep met bloemkool bladeren

Kom soep met bloemkoolbladeren (en eigenlijk nog veel meer restjes uit de koelkast)

Wanneer ik kook met groentes als broccoli en bloemkool, dan dring ik er in mijn recepten altijd op aan om de hele groentes te gebruiken en ‘restjes’ zoals de stam en bladeren niet weg te gooien. De stam van een broccoli kan geraspt (rauw) bijvoorbeeld uitstekend door de rijst/pasta/verzin iets leuks geroerd worden. En van bloemkoolblad en -stam maak je in een handomdraai een lekker soepje! Hoog tijd dus voor een recept voor een soep met bloemkool bladeren.

Ik moet toegeven dat deze soep een beetje anders uitgepakt heeft dan oorspronkelijk bedoeld, want de specerijen die ik eigenlijk had bedacht (kerrie en komijn) waren precies op. Geeft niks, kon ik mooi iets anders proberen!

Deze soep met bloemkool bladeren (en eigenlijk nog veel meer kliekjes) is perfect voor wie z’n soepjes best graag een beetje gekruid eet, maar niet té. Naar onze smaak was ‘ie best mild, dus ik roerde er aan tafel nog een theelepeltje groene kruidensaus doorheen die ik nog over had van de BBQ bloemkool tortillas die we eerder deze week aten. Dat maakte ‘m voor mij echt helemaal af!

Meer kliekjes inspiratie? Kijk dan zeker ook eens naar deze recepten voor Kliekjes met tuinbonen en Gebakken rijst met hele broccoli (inclusief stam). Helemaal tot het gaatje gaan? Neem dan vooral even een kijkje op het instagram account van @maxlamanna. Deze jongen heeft het niks-weggooien tot een kunst verheven en hij tovert er de lekkerste dingen mee op tafel. Aanrader!

Soep met bloemkool bladeren

Ingrediënten

  • 1 bloemkool (bladeren, stam en eventuele andere restjes)
  • 4 grote wortels
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 5 cm verse gemberwortel (ongeveer)
  • 1 rode chilipeper
  • ½ tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • ½ tl gedroogde tijm
  • 1 tl uienpoeder
  • 2 el misopasta
  • 1½ liter kokend water
  • 200 gr rode splitlinzen (voor de eiwitjes)
  • 400 ml kokosmelk
  • snuf zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1 el neutrale olie om in te bakken

Bereiding

  1. Snijd de bloemkoolrestjes en wortel in kleine blokjes van ongeveer 0,5 centimeter. Kleine blokjes garen sneller.
  2. Snipper de ui en snijd de knoflook, gember en rode peper klein.
  3. Verhit wat neutrale olie in een grote soeppan (de mijne is 5 liter) en fruit hierin de ui, knoflook, gember en rode peper op laag vuur een paar minuutjes aan. Voeg daarna de specerijen toe en roer even mee.
  4. Roer dan de gesneden groenten erdoor en bak een paar minuutjes mee. Kook ondertussen het water en voeg dit samen met de misopasta en splitlinzen toe.
  5. Breng het geheel aan de kook. Draai dan het vuur lager en laat de soep een kwartiertje zachtjes pruttelen met het deksel op de pan. Proef na een kwartier of alle groentes gaar zijn en mix het geheel dan met een staafmixer tot een (relatief) glad geheel. Roer daarna de kokosmelk erdoor.
  6. Proef en breng je soep eventueel verder op smaak met peper en zout. Ik roerde in dit stadium nog een flinke eetlepel sambal oelek door mijn soep, omdat ik erg veel houd van een beetje extra pit 🙂
  7. Deze soep met bloemkool bladeren is erg lekker met een lepeltje groene kruidensaus (zie mijn recept voor BBQ bloemkool tortillas) en/of met een handje verse bieslook. Eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *