F

Feestelijk bijgerecht van geplette spruitjes met paprika-cashew dip

Feestelijk bijgerecht van geplette spruitjes met cashew-paprika dip

Met de feestdagen voor de deur, breken we allemaal massaal ons hoofd over ingewikkelde kerstmenu’s. Maar moet het persé allemaal zo fancy? Nee joh. Dat feestelijk niet moeilijk hoeft te zijn, dat bewijst dit feestelijke bijgerecht van geplette spruitjes wat mij betreft wel. Super lekker, gezond én je mag het met je vingers eten 😉

Misschien heb je ooit wel eens een versie van geplette aardappels geprobeerd? Ik deelde eerder bijvoorbeeld al eens dit recept voor burgers met geplette zoete aardappels (ook hemels trouwens).

Toen zag ik onlangs dit recept voorbij komen voor een versie met spruitjes, en was ik direct enthousiast. Het leek me erg leuk om de traditionele spruitjes bij het kerstdiner eens op een andere manier te presenteren! Ik ben zelf fan maar moet toegeven dat ik ook best een spruitjes liefhebber ben. Als je nou niet zo dol bent op de smaak van spruitjes, dan raad ik je aan om de mini kooltjes te koken in plaats van te stomen voordat ze de oven in gaan. Door te stomen blijven namelijk zowel vitamientjes als de karakteristieke spruitjes smaak en geur zo veel mogelijk behouden. Wanneer je de spruitjes even kookt (niet te lang) in plaats van stoomt, zal er (samen met wat vitamientjes) een deel van de bitterheid in het kookwater achter blijven.

Meer feestelijke inspiratie voor een (gedeeltelijk) vegan kerstdiner? Kijk dan zeker ook eens naar deze recepten voor een Vegan voorgerecht met ‘coquilles’ en ‘bacon’ en een Vegan kerstgerecht: mini notentaartjes. Fijne feestdagen!

Feestelijk bijgerecht van geplette spruitjes met paprika-cashew dip

Ingrediënten

voor de spruitjes
  • 400 gr spruitjes
  • snuf zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1 el edelgistvlokken
  • ½ tl knoflookpoeder
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
voor de cashew-paprika dip
  • 1 geroosterde paprika (zelf maken of uit een potje)
  • 100 gr rauwe cashewnoten
  • scheut plantaardige melk
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • snuf zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding

  1. Maak de spruitjes schoon en stoom in 8 minuten halfgaar. Koken kan ook, kijk dan na een minuut of 5 even of de spruitjes al zacht genoeg zijn.
  2. Giet de spruitjes af en laat even uitdampen.
  3. Verwarm de oven voor naar 200 graden. Plet de spruitjes met een groot glas op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi met zout, edelgistvlokken, knoflookpoeder en gerookt paprikapoeder. Schuif voor ongeveer 40 minuten in de oven. Draai halverwege om!
  4. Maak ondertussen de cashew-paprika dip. Rooster de cashewnoten kort in een droge koekenpan, totdat ze bruin beginnen te kleuren. Doe ze dan in een keukenmachine en laat enkele minuten draaien, totdat er een klonterige massa ontstaat en de noten hun olie beginnen los te laten. Voeg een scheutje plantaardige melk toe en zet de machine opnieuw aan, totdat een dikke gladde pasta ontstaan is. Voeg dan de geroosterde paprika, knoflook, zout en peper toe en laat de machine opnieuw draaien. Giet er plantaardige melk bij totdat de gewenste structuur is bereikt. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
  5. Haal de spruitjes uit de oven. Et voila; een feestelijk bijgerecht van geplette spruitjes! Dien direct op, samen met de cashew-paprika dip. Eet smakelijk en hele fijne feestdagen!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *