Aubergine pasta met tofu voor extra eiwit

Het is volop aubergine seizoen, dus ik neem het er voorlopig nog even van! Want ondanks dat deze groente zowel in de tuin als in de keuken nogal een diva kan zijn, gaat ze er hier altijd goed in. Bij het bereiden van aubergines is het vooral van belang dat ze genoeg hitte en voldoende gaartijd krijgen. Bij deze aubergine pasta gaat dat super eenvoudig, en door de toevoeging van (zijde)tofu wordt het ook nog eens een heel fijn eiwitrijk geheel.

Nadat ik eerder ook al dit recept voor een erg lekkere Tofu burger (uit de oven!) van hem testte, deel ik nu opnieuw een recept van @madebyblitz met je. Ik was wel een beetje eigenwijs en voegde gewone tofu toe in plaats van zijdetofu, want die had ik even niet in huis. Ik verdubbelde ook de hoeveelheid aubergine, want we zijn hier nogal groentemonsters. Al met al heeft mijn eigenwijsheid vermoedelijk een iets minder fotogeniek plaatje opgeleverd, maar de smaak was echt top!

Deze aubergine pasta gaat hier binnenkort denk ik nog wel eens op tafel verschijnen, maar dan met zijdetofu in plaats van gewone (stevigere) tofu. Ik denk dat de structuur van de saus daardoor nét wat romiger wordt en ben benieuwd of het ook iets met de smaak doet. Maar bij gebrek aan zijdetofu is deze versie ook echt een aanrader!

Meer aubergine inspiratie? Kijk dan zeker ook eens naar deze recepten voor Aubergine soep (lekkerste soep ooit) en Gestoomde aubergine met couscous!

Aubergine pasta

Ingrediënten

  • 1 sjalotje
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 el neutrale olie om in te bakken
  • 2 aubergines
  • 100 gram mini tomaatjes
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 3 el tomatenpuree
  • ½ blok tofu (200 gram ongeveer) of 300 gr zijdetofu
  • 5 el edelgistvlokken
  • ½ limoen
  • snuf zeezout en verse zwarte peper
  • 200 gram pasta
  • 1 flinke hand verse basilicum

Bereiding

  1. Snipper het sjalotje en hak de knoflook fijn. Snijd de aubergines in kleine blokjes van 0,5 centimeter. Kleinere blokjes zijn sneller gaar.
  2. Fruit het sjalotje samen met de knoflook een paar minuutjes op laag vuur. Voeg dan de blokjes aubergine en bak enkele minuten mee.
  3. Doe dan ook de ongesneden tomaatjes en de tomaten uit blik in de pan, voeg zout toe en laat in 10 tot 15 minuten op middelhoog vuur gaar stoven. Laat het deksel op de pan en roer af en toe om te voorkomen dat de zaak aanbakt.
  4. Bereid ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, spoel af met koud water en zet nog even opzij.
  5. Proef of de aubergine zacht is geworden. Laat eventueel nog iets langer stoven. Voeg dan de tomatenpuree toe en roer goed om.
  6. Doe ongeveer de helft van het tomaten-aubergine mengsel in een keukenmachine, voeg de tofu en edelgistvlokken toe en breng op smaak met zout en peper. Mix tot een glad geheel en knijp tot slot een halve limoen uit boven het mengsel. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
  7. Schep het tofu mengsel in de pan en voeg ook de pasta toe. Roer het geheel goed om en verwarm nog enkele minuten.
  8. Dien de aubergine pasta op met wat verse basilicum en eventueel nog wat extra edelgistvlokken of vegan parmezaan. Eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *