Vegan variant op de klassieke salade niçoise gefotografeerd in hoog groen gras

Zoals bij veel salades het geval is, staat of valt deze vegan salade niçoise bij de dressing. In klassieke salades niçoise wordt meestal ansjovis in de dressing verwerkt, maar dat gaan wij natuurlijk niet doen. Ook de traditionele toevoeging van tonijn en ei laten we achterwege. Na het proberen van dit recept kan ik je vol overtuiging zeggen dat dat ook nergens voor nodig is. Deze vegan variant is namelijk ook super lekker!

Samen met de dijon aardappeltjes, knapperige groentes én natuurlijk (niçoise) olijven maak je écht een volwaardige maaltijdsalade waar je gegarandeerd je vingers bij af zult likken. In plaats van niçoise olijven gebruikte ik overigens biologische kalamata olijven, omdat ik een beetje eigenwijs ben ik kalamata’s gewoon echt de allerlekkerste olijven op aarde vind. Maar you do you; zo lang je lekkere olijven kiest komt het helemaal goed!

Meer salade inspiratie? Kijk dan zeker ook eens naar deze No tuna pasta salade en naar dit recept voor Aardappelsalade met sugar snaps en venkel.

Vegan salade niçoise

Ingrediënten

voor de dijon aardappeltjes
  • 500 gr krieltjes
  • 3 el olijfolie
  • 1 tl dijon mosterd
  • ½ tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde tijm
  • ½ tl gedroogde basilicum
  • ook lekker erbij: salie en rozemarijn (had ik niet in huis)
  • 1 teentje knoflook
  • snuf zeezout en zwarte peper
voor de salade
  • ¼ rode kool
  • 200 gr sperziebonen
  • ½ komkommer
  • 1 blik cannellini bonen
  • 75 tot 100 gr biologische kalamata olijven
  • 150 gr kleine tomaatjes
voor de dressing
  • 75 ml extra vergine olijfolie
  • 1 klein sjalotje
  • 2 el (wijn)azijn
  • 1 tl dijon mosterd
  • 1½ tl sojasaus
  • ½ el miso pasta
  • snuf gedroogde tijm en oregano
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
om te garneren
  • 1 el verse dille

Bereiding

  1. Verhit de oven voor op 190 graden.
  2. Snijd de krieltjes in plakken van ongeveer 1 cm dik. Vermeng in een grote mengkom de olijfolie met de mosterd, oregano, tijm, basilicum, knoflook, zout en peper. Schep de krieltjes goed door de marinade heen zodat deze zich over de aardappeltjes verdeelt. Doe het geheel daarna over in een braadslede of met bakpapier beklede bakplaat, en laat ongeveer 30 minuten gaar worden in de oven.
  3. Maak de sperziebonen schoon maar snijd zo min mogelijk van de uiteindes af. Hoe groter de snijvlakken, deste groter de kans dat de sperziebonen zompig worden tijdens het blancheren.
  4. Blancheer de sperziebonen door ze 2 minuten te koken (proef even of ze gaar genoeg zijn naar je smaak) en daarna direct ’te laten schrikken’ door ze in een badje met ijswater onder te dompelen. Op die manier krijgen de boontjes precies genoeg gaartijd, maar blijft de knapperige structuur behouden.
  5. Vermeng alle ingrediënten voor de dressing en roer goed om.
  6. Giet de cannellini bonen af en spoel goed af met water. Roer alvast twee eetlepels dressing door de bonen heen en zet nog even opzij.
  7. Snijd de rode kool in flinterdunne reepjes, halveer de tomaatjes en olijven en maak blokjes van de komkommer.
  8. Laat de aardappeltjes even afkoelen wanneer ze uit de oven komen en verdeel de groenten en krieltjes daarna over de borden. Dien je vegan salade niçoise op met een paar flinke lepels dressing en garneer met wat verse dille. Eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.