Bord met twee kleurrijke BBQ bloemkool tortillas met zelfgemaakte barbecuesaus

Dit gerecht bewijst maar weer eens dat lekker, verrassend eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn. Eigenlijk hoef je voor deze BBQ bloemkool tortillas alleen maar bloemkool in de oven te gooien en wat avocado en rode kool te snijden. Joepie!

Om de boel lekker op smaak te brengen gebruikte ik twee sausjes, die ik beide zelf maakte. Dat lukte perfect tijdens de gaartijd van de bloemkool, maar heb je daar nu geen zin in? Maak het jezelf dan vooral makkelijk en gebruik je favoriete kant-en-klaar sausjes!

Ik vind barbecuesaus uit een flesje meestal niet zo lekker (te zuur en/of te wrang) en bovendien zijn lang niet alle varianten vegan doordat er vaak worcestersaus (met ansjovis) aan toegevoegd is. Dus het leek mij leuk om eens te proberen om zelf BBQ saus te maken. Dat was echt een groot succes en veel makkelijker dan ik had gedacht. Ik deel hieronder het recept, voor als je het ook wilt proberen.

Meer bloemkool inspiratie? Ja want bloemkool ❤️. Deze recepten voor Salade van geraspte rauwe bloemkool met geroosterde groenten en verse groene kruiden (met gepofte aubergine in plaats van pompoen want zomer) en Orzo salade met gegrilde groenten zijn ook echt ontzettend de moeite waard!

BBQ bloemkool tortillas

Ingrediënten

  • 1 middelgrote bloemkool
  • 1 avocado
  • ¼ rode kool
  • 75 ml barbecuesaus
  • 8 el groene kruidensaus (of je eigen favoriete saus) als topping
  • 8 gorditas (kleine tortillas)
  • 2 el neutrale olie
  • snuf zeezout en (eventueel) versgemalen zwarte peper
voor de barbecuesaus
  • 1 klein sjalotje
  • ½ limoen (alleen sap)
  • 2 el appelcider azijn
  • 8 el suikervrije ketchup
  • 1,5 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 el mosterd
  • 2 el donkere basterdsuiker
  • 1 el sojasaus
voor de groene kruidensaus
  • 40 gr verse koriander (blaadjes en stengels)
  • 2 teentjes knoflook (grof gesneden)
  • 2 el tahin
  • 3 el plantaardige yoghurt
  • ½ limoen
  • 1 el siroop (ik gebruikte agave)
  • snuf zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1 tl komijnpoeder

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Breek of snijd kleine roosjes van de bloemkool en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olie, zout en peper en schuif voor ongeveer 30 minuten in de oven. Bewaar de bladeren en stammetjes van de bloemkool om later bijvoorbeeld soep van te maken.
  3. Snijd de rode kool in dunne reepjes en maak plakjes van de avocado.
  4. Knijp voor de groene kruidensaus met knoflook een halve limoen uit boven een keukenmachine (of nog beter: gebruik een staafmixer) en verzamel daarin ook de overige ingrediënten voor de saus. Mix tot een glad geheel en proef. Breng eventueel verder op smaak en zet tot gebruik opzij.
  5. Meng alle ingrediënten voor de barbecuesaus in een kommetje tot een geheel en proef. Breng eventueel verder op smaak.
  6. Haal de bloemkool na ongeveer 30 minuten uit de oven en smeer de roosjes in met BBQ saus. Schuif de bloemkool nog 5 tot 10 minuten terug in de oven. Zet de oven eventueel iets lager wanneer het te hard gaat.
  7. Rooster de gorditas in een droge koekenpan op middelhoog vuur mooi goudbruin en garneer de BBQ bloemkool tortillas met rode kool, avocado en groene kruidensaus. Eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.