G

Gebakken rijst met hele broccoli (inclusief stam)

Gebakken rijst met hele broccoli (inclusief stam), oesterzwam, snijbonen en bospeen.

Dit recept voor gebakken rijst met hele broccoli is -behalve ontzettend lekker- bedoeld als een liefdevol steuntje in de rug voor iedereen die probeert minder eten te verspillen. De stam van de broccoli wordt helaas nog vaak het slachtoffer van voedselverspilling, en dat is lang niet altijd het gevolg van onwil of luiheid. Heel vaak weten we gewoon niet zo goed wat we ermee moeten. Tijd dus, voor een recept waarin we een volledige broccoli verwerken. Inclusief stam!

De oplettende lezer zal in dit recept misschien wel de grote lijnen herkennen van het recept voor Gebakken rijst met paksoi en pinda’s dat ik eerder deelde. En dat klopt! Ook deze gebakken rijst wordt op smaak gebracht met sojasaus en pindakaas, maar door de knapperige geroosterde broccoli roosjes doet het tóch aan als een volledig andere smaaksensatie.

Meer tips om minder voedsel te verspillen? Kijk dan zeker eens naar het Instagram account van Max la Manna. Dit account staat vol met instructie filmpjes voor toffe plantaardige recepten en tips om echt ál het eten in je koelkast te gebruiken.

Gebakken rijst met hele broccoli (inclusief stam)

Ingrediënten

  • 170 gram zilvervliesrijst
  • 1 flinke broccoli
  • 200 gr snijbonen
  • 3 of 4 bospenen
  • 150 gram oesterzwam
  • 1 bosui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode ui
  • 3 of 4 centimeter verse gember
  • 1 rode chilipeper
  • handje pinda’s
  • 1 handje verse koriander
  • 3 el pindakaas
  • 1 tl basterdsuiker
  • 4 el lichte zoutarme sojasaus
  • 1 el olijfolie
  • snuf zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1 el koolzaadolie

Bereiding

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet opzij.
  2. Verwarm de oven voor naar 200 graden.
  3. Snijd de roosjes van de stam van de broccoli. Halveer de grootste roosjes en verdeel over een grote braadslede. Besprenkel met een eetlepel olijfolie en hussel goed om. Bestrooi met een flinke snuf zeezout en wat versgemalen zwarte peper en zet voor ongeveer 25 minuten in de oven, of totdat de roosjes mooi verkleurd zijn.
  4. Snipper de ui en snijd de knoflook, gember en rode peper fijn.
  5. Maak de bospeentjes schoon en snijd in plakjes. Snijd de uiteindes van de snijbonen en snijd diagonaal in plakjes van ongeveer 1,5 cm. Scheur de oesterzwam in reepjes.
  6. Rasp de broccoli stam en vang op in een kom. Vermeng de geraspte broccoli stam met de pindakaas, sojasaus en basterdsuiker. Roer goed om en zet tot gebruik opzij.
  7. Verhit de koolzaadolie in een ruime wok of hapjespan en fruit de ui zachtjes aan. Voeg na een paar minuten de knoflook, chilipeper en gember toe en bak nog een paar minuutjes mee. Roer dan de oesterzwam erdoor en en bak enkele minuten mee, totdat de paddenstoelen hun eerste vocht beginnen los te laten.
  8. Voeg dan de snijbonen en wortel toe en roerbak het geheel al roerend in 8 tot 10 minuten gaar.
  9. Snijd ondertussen de bosui in ringetjes en hak de koriander grof.
  10. Voeg wanneer de snijbonen gaar zijn, de rijst en het mengsel van geraspte broccoli stam toe aan de pan en roer het geheel goed om. Verwarm nog enkele minuten mee.
  11. Verdeel de gebakken rijst over de borden en leg de geroosterde broccoli roosjes uit de oven er bovenop. Garneer met een handje bosui en verse koriander.
  12. Et voila! Je gebakken rijst met hele broccoli is klaar. Eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *