Z

Zomerse salade met tomaat en nectarine

Twee borden met daarop een zomerse salade met tomaat en nectarine. Heerlijk met basilicum dressing.

Potverfluitjes wat een temperaturen! Zomerse dagen als deze, vragen wat mij betreft om heerlijk frisse salades. Dus toen we afgelopen weekend bezoek kregen op de boot, zag ik mijn kans schoon om dit fijne receptje voor een zomerse salade met tomaat en nectarine uit te proberen. Echt een grote aanrader als bijgerecht bij ongeveer alles dat lekker is met dit weer: BBQ, aardappeltjes uit de oven of wat je ook maar kunt verzinnen.

Ik voel me een ontzettende geluksvogel dat ik deze zomer alvast voor proef op onze zeilboot mag wonen, waarop we vanaf volgend jaar hopen fulltime te zullen verblijven. Dat geeft me mooi de kans om alvast te oefenen met koken in een nog véél compacter keukentje dan ik al gewend was, met maar zeer beperkte stroomvoorziening. Dat betekent natuurlijk niet dat er niets lekkers gekookt kan worden, maar soms wél dat er wat extra creativiteit (en planning) nodig is.

Zo moest ik voor het maken van de dressing bij deze salade even vooruit denken. We wilden de dag namelijk voor anker doorbrengen, en aangezien we ons elektrische systeem nog niet hebben aangepakt is het gebruiken van een staafmixer iets dat echt alleen kan wanneer we in de haven aan de walstroom liggen. Dus maakte ik de dressing ’s ochtends alvast! Daarmee was de rest van de salade ’s avonds al helemaal supersnel klaar.

Meer lekkere salades voor deze tropische temperaturen? Houd deze week dit blog in de gaten! En kijk vooral ook eens naar deze recepten voor Salade van geraspte rauwe bloemkool met geroosterde groenten en verse groene kruiden (met aubergine i.p.v. pompoen) en Zomerse salade met mango en nori.

Zomerse salade met tomaat, nectarine en basilicum

Ingrediënten

voor de salade met tomaat en nectarine
  • 4 middelgrote (heirloom)tomaten
  • 150 gr maïskorrels (klein blikje)
  • 4 nectarines
  • 1 el extra gerijpte olijfolie
  • snuf zeezout en versgemalen zwarte peper
  • handje verse basilicum
  • scheutje balsamico azijn (optioneel)
voor de basilicum dressing
  • 70 gr rauwe cashewnoten
  • 120 ml plantaardige melk
  • flinke bos verse basilicum
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el kleurloze azijn (ik gebruikte appelcider azijn)
  • snuf zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereiding

  1. Verzamel alle ingrediënten voor de dressing in een kom of maatbeker en pureer met staafmixer (of keukenmachine) tot er een gladde, saus-achtige substantie ontstaat. Proef en breng eventueel verder op smaak door van één of meerdere ingrediënten een beetje extra toe te voegen. Zet opzij.
  2. Snijd de tomaten en nectarines in partjes en vermeng in een mengkom met de olijfolie en het zout en peper.
  3. Verspreid een ruime hoeveelheid van de dressing over elk bord en verdeel het tomaat-nectarine mengsel daarover. Garneer met maïs, basilicum en eventueel een scheutje balsamico azijn.
  4. Serveer je zomerse salade met tomaat en nectarine bijvoorbeeld als bijgerecht bij een barbecue of zoals ik deed samen met deze fijne Geroosterde zoete aardappel uit de oven. Eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.