S

Sticky sinaasappeltofu met wokgroenten

De allerlekkerste sticky sinaasappeltofu

Toen ik vorige week een recept met sticky tempeh testte, zat ik me al af te vragen of de truc voor die hemelse tempeh ook zou werken voor tofu. Op zich vind ik tofu in bijna alle toepassingen lekker, maar een smaakvolle sticky variant zou ik graag nog toevoegen aan mijn repertoire. En laten we eerlijk zijn. Tofu kan soms een beetje onhandelbaar worden (lees; uit elkaar vallen) in de wok, wanneer ze er naakt in gaat. Maar dat is met dit recept verleden tijd! Vandaag maak ik er sticky sinaasappeltofu met wokgroenten mee, maar met een aangepaste saus kun je dit basisrecept gebruiken om je eigen stevige, sticky tofu te maken!

Ook deze sticky sinaasappeltempeh is weer afkomstig uit de hoge hoed van @veggilaine. Volg haar voor meer vega(n) kooktips & tricks!

Meer snelle recepten voor doordeweeks? Kijk dan zeker ook eens naar deze Snelle vegan roerbak met vijfkruidenpoeder en naar dit Spitskool stoofpotje!

Sticky sinaasappeltofu met wokgroenten

Ingrediënten

  • 150 gr zilvervliesrijst
  • 300 gr sperziebonen (ik gebruik diepvries)
  • 2 of 3 zoete puntpaprika’s
  • 1 el neutrale olie om in te bakken
  • optioneel: voeg meer/andere groenten toe naar smaak
voor de sticky tofu
  • 1 blok stevige tofu
  • 2 el maizena
  • 3 tot 5 cm verse gember (naar smaak)
  • 1 teentje knoflook
  • ½ rode chilipeper (of 1 el sriracha)
  • 2 el sojasaus
  • 1 el rijstazijn
  • ½ sinaasappel
  • 1 el ketjap manis
om te garneren
  • 1 el sesamzaadjes
  • handje verse koriander
  • cashewnoten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor naar 180 graden.
  2. Laat de tofu uitlekken en duw het vocht eruit door er gedurende ongeveer 30 minuten iets zwaars op te zetten. Gebruik bijvoorbeeld een zware pan met een snijplank en een schone theedoek ertussen.
  3. Snijd de tofu in blokjes van ongeveer 2 centimeter en verdeel de maizena erdoor, zodat uiteindelijk op elk blokje een dun laagje maizena zit. Verspreid over een braadslede of met bakpapier beklede bakplaat en laat ongeveer 25 minuten in de oven, totdat de tofu goudbruin is.
  4. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet met het deksel op de pan opzij, zodat de rijst warm blijft.
  5. Bereid ondertussen de saus voor de tofu. Pers de sinaasappel uit. Hak de knoflook, rode peper en gember zo fijn als je zelf lekker vind en vermeng in een kommetje met het sinaasappelsap en de overgebleven ingrediënten.
  6. Snijd de zoete puntpaprika in reepjes. Verhit een wok op hoog vuur en voeg een beetje neutrale olie toe en wok de paprika samen met de sperziebonen enkele minuten op hoog vuur. Haal de groenten dan uit de pan en zet even opzij.
  7. Haal de tofu uit de oven en verhit (dezelfde) wok opnieuw op hoog vuur. Nieuwe olie toevoegen is niet nodig. Doe de tofu in de pan, schep een paar keer om en voeg dan de saus toe. Blijf continu roeren, totdat de saus helemaal ingekookt is en de tofu lekker sticky.
  8. Verhit de groenten nog een paar seconden mee en dien de sticky sinaasappeltofu met wokgroenten dan direct op. Lekker met wat sesamzaadjes, verse koriander en/of een handje cashewnoten. Eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *