S

Salade van geraspte rauwe bloemkool met geroosterde groenten en verse groene kruiden

Bovenaanzicht van schaal met een salade van geraspte rauwe bloemkool en geroosterde pompoen, wortel en zoete puntpaprika.

Voor veel mensen klinkt een salade van geraspte rauwe bloemkool misschien een beetje intimiderend en dat snap ik, want ik was ooit een van die mensen. Maar echt, als ik je zou kunnen inspireren om slechts één gerecht te proberen dan hoop ik dat het deze salade is. Ze is waanzinnig rijk van smaak en zit ook nog eens bomvol vitamines, eiwitten en gezonde vetten.

Toen ik jaren geleden in de horeca werkte bij Picknick Rotterdam, leerde ik dat bloemkool heel erg goed rauw gegeten kan worden. Ik werkte er niet in de keuken en heb werkelijk geen flauw idee hoe de salade in kwestie bereid werd, maar wat ik wél weet is dat ‘ie goddelijk was. Dat heb ik altijd onthouden en in de jaren die volgden ontwikkelde ik mijn eigen basisrecept voor een salade met rauwe bloemkool, dat ik vandaag met je ga delen.

Salade van geraspte rauwe bloemkool met geroosterde groenten en verse groene kruiden

Ingrediënten

  • ½ bloemkool
  • 350 gr flespompoen
  • 1 zoete puntpaprika
  • 2 winterwortels
  • 1 bosui
  • 1 handje verse koriander
  • 1 handje verse bieslook
  • 2 flinke handjes verse dille
  • 1 handje hazelnoten
  • 1 handje pecannoten
  • 1 handje gedroogde cranberries
  • 2 handjes granaatappelpitjes
  • ½ limoen
  • 3 el olijfolie
  • 1 tl komijnpoeder
  • ½ tl gerookte paprikapoeder
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 snuf zout
  • voor de dressing
  • 4 el olijfolie
  • 2 el tahini
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl balsamico azijn
  • ½ tl geroosterde sesamolie
  • 1 snuf zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor naar 200 graden.
  2. Schil de pompoen (hoeft niet, maar ik deed het wel) en snijd in reepjes van ongeveer 1 cm dik. Snijd de puntpaprika in grove stukken. Maak de wortels schoon, halveer en snijd in de lengte in kwarten. Doe alle gesneden groenten in een grote braadslede.
  3. Pers de knoflook uit en vermeng in een kommetje 3 eetlepels olijfolie met de komijn, gerookte paprikapoeder, fijngesneden rozemarijn en het zout. Verdeel het mengsel over de groenten in de braadslede en meng goed.
  4. Rooster de groenten in ongeveer 30 minuten gaar.
  5. Rasp ondertussen de roosjes van de bloemkool en vang de geraspte bloemkool op in een grote mengkom. We gebruiken nu alleen de roosjes, maar gooi de rest van de bloemkool alsjeblieft niet weg! Ik maakte de volgende dag bijvoorbeeld een heerlijke soep van de andere helft van de bloemkool, de bloemkool bladeren en de stammetjes van de bloemkool die we vandaag niet gebruiken.
  6. Snijd de bosui fijn. Hak ook de koriander, bieslook en dille fijn en voeg toe aan de geraspte bloemkool.
  7. Kneus de hazelnoten met het lemmet van een groot mes, zodat ze in stukken uit elkaar vallen. Breek de pecannoten in stukjes en voeg samen met de hazelnoten toe aan de geraspte bloemkool. Voeg ook de cranberries en granaatappelpitjes toe. Meng alles goed door.
  8. Meng voor de dressing 4 eetlepels olijfolie met de tahin, mosterd, geroosterde sesamolie en balsamico azijn. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  9. Meng de dressing door het mengsel met geraspte bloemkool en schep goed om. Voeg het sap van een halve limoen toe. Proef, voel en kijk. Voeg zo nodig wat extra olie, peper of zout toe.
  10. Laat de geroosterde groenten kort afkoelen en voeg ze dan voorzichtig en beetje bij beetje toe aan de salade. Schep goed om. Voeg niet direct alles toe; waarschijnlijk houd je wat geroosterde groenten over en dat is prima want de volgende dag smaken ze ook nog super lekker op brood!
  11. Serveer de salade van geraspte rauwe bloemkool lauwwarm of koud en garneer met een klein beetje extra balsamico azijn op het bord. Eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

  1. Pingback:Bloemkool uit de oven - De kleine groene keuken

  2. Pingback:Ovengroenten met couscous - De kleine groene keuken

  3. Pingback:Snelle lunch salade met linzen en quinoa - De kleine groene keuken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *