W

Wortelsalade met tahin en pistache

Paarse wortelsalade met tahin dressing en granaatappel

Ik heb altijd een beetje en moeizame relatie gehad met wortels. Als kind vond ik de smaak van rauwe wortel totaal oninteressant en de textuur ronduit smerig. Gekookte worteltjes gingen nog wel (liefst uit blik), zolang er maar geen bite meer te bekennen was. Inmiddels is de verstandhouding een stuk beter en kan ik zelfs af en toe genieten van een sappig rauw snack worteltje met humus! Maar een echte wortelsalade proberen, dat is wel next level voor mij.

Gelukkig had ik al eerder een paar recepten van @veggilaine geprobeerd, dus ik was vol vertrouwen dat ook deze waarschijnlijk wel in de smaak zou vallen. Met goede moed trok ik dus een flinke hand paarse wortels uit de moestuin en ging ik aan de slag. En met succes, want zoals ik al vermoedde is ook deze salade weer een pareltje.

Het frisse van de granaatappelpitjes, de zoute pistache en het licht wrange van de tahin combineren heel mooi met de zoet-pittige geroosterde wortels. Ik gebruikte dus paarse wortels, maar dit gerecht kan natuurlijk ook perfect met good old oranje wortels gemaakt worden.

Wij aten deze wortelsalade met z’n tweetjes als bijgerecht, met een allegaartje van opgespaarde kliekjes. Was top! Maar als je wat georganiseerder te werk wilt gaan, dan smaakt ‘ie vast en zeker ook fantastisch bij een broodlunch of BBQ 😉 Afhankelijk van wat je er nog bij serveert, is de hoeveelheid in dit recept genoeg voor 2 tot 4 personen.

Benieuwd geworden naar de andere recepten van @veggielaine die ik eerder testte? Kijk dan zeker ook even naar dit recept voor Vegan shoarma van oesterzwam en naar deze voor Salade met tofu en pinda dressing.

Wortelsalade met tahin en pistache

Ingrediënten

voor de geroosterde wortel
  • 1 bos wortelen
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl nootmuskaat
  • 2 el siroop (ik gebruikte agave)
  • 1 snuf zeezout
  • 2 tl gerookte paprikapoeder
voor de dressing
  • 2 el tahin
  • 1 el fijngehakte verse dille
  • 3 el plantaardige yoghurt
  • ½ limoen
  • snuf zeezout
  • ½ el siroop (ik gebruikte agave)
toppings
  • 2 el granaatappelpitjes (ik gebruik diepvries)
  • 1 handje verse dille
  • 2 el pistache nootjes

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Rasp of schil de wortelen met een dunschiller en verspreid over een braadslede of met bakpapier beklede bakplaat. Heb je veel verschil in dikte in je wortels? Halveer dan de dikste wortels in de lengterichting, zodat de gaartijd van alle wortels ongeveer even lang is. Verspreid de olijfolie, siroop en specerijen over de wortelen, hussel even om en schuif voor ongeveer 30 minuten in de oven. Schep halverwege even om. Controleer na een half uurtje of alle wortels gaar zijn. Rooster zo nodig iets langer.
  3. Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kommetje, proef en breng eventueel verder op smaak.
  4. Maak je wortelsalade af met granaatappelpitjes en pistache nootjes en garneer met wat verse dille. Eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.