S

Salade met tofu en pinda dressing

Geel bord met daarop een salade met tofu en pinda dressing, tegen een gele achtergrond

Ik moet een beetje oppassen dat ik geen al te grote fangirl vibes ga uitsturen denk ik, want na de Vegan shoarma van oesterzwam die ik eerder al van haar deelde heb ik nu weer een recept voor je uit de hoge hoed van @veggilaine. Deze salade met tofu en pinda dressing is echt een eiwitbommetje dat in een mum van tijd klaar is. O en hij is ook nog goddelijk.

Zelfs mijn altijd hongerige wederhelft voor wie er eigenlijk nooit genoeg eiwit in een gerecht kan zitten ‘al weer salade?’ had tijdens het schrokken maar liefst drie keer tijd om mijn kant op te brabbelen dat dit wel echt een winnaar is. Dus dat!

Wij aten deze salade met tofu als bijgerecht, met daarbij een variant op deze Geroosterde zoete aardappel uit de oven. In dat geval zijn deze hoeveelheden ruimschoots genoeg voor 4 personen. Eet je ‘m als maaltijdsalade? Reken dan iets meer per persoon, of gebruik de hoeveelheden uit dit recept voor 2-3 grotere eters.

Is tofu niet je ding? Deze salade smaakt ongetwijfeld ook heerlijk met seitan, tempeh of je lievelingspeulvrucht in plaats van tofu. Maar geef het een kans, misschien verrast het je!

Juist wel een tofu lover? YAY! Kijk dan ook zeker eens naar deze Tortillas met knapperige tofu en Tofu burger en o man ik wil nu eigenlijk alles taggen. Gebruik anders even de zoekfunctie rechts bovenin 😉

Salade met tofu en pinda dressing

Ingrediënten

voor de tofu
  • 375 gr stevige tofu
  • 1 el neutrale olie om in te bakken
  • 1 el sojasaus (optioneel)
de groentjes
  • ½ rode kool
  • 200 gr taugé
  • ½ komkommer
  • 3 grote bosuitjes
  • 4 winterpeentjes
  • 2 handjes spinazie (optioneel)
voor de dressing
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 el sojasaus
  • 3 el pinda-only pindakaas
  • 1 el (rijst)azijn
  • 3 cm geraspte gemberwortel
  • 1 el siroop (ik gebruikte agave)
  • 2 tl sriracha (of naar smaak)
  • ½ limoen
  • 1 teentje knoflook
om te garneren
  • handje sesamzaadjes

Bereiding

  1. Laat de tofu uitlekken en duw er nog zo veel mogelijk vocht uit met een keukenpapiertje of met een schone theedoek. Snijd in blokjes van ongeveer 1 cm en dep eventueel nog een keer droog met keukenpapier.
  2. Verhit wat neutrale olie in een bakpan en bak de tofu daarin op gematigd vuur rondom lichtbruin. Voeg naar smaak sojasaus toe als je dat (net als ik) lekker vind.
  3. Snijd de rode kool in kwarten, verwijder de harde kern en snijd dan zo dun mogelijk in reepjes. Maak reepjes van de komkommer, snijd de bosuitjes in dunne ringetjes en rasp de winterpeentjes. Voeg ook de taugé toe, schep het geheel goed om en zet opzij.
  4. Hak voor de dressing het teentje knoflook fijn, knijp de limoen uit en verzamel samen met de overige ingrediënten voor de dressing in een kommetje of maatbeker. Mix met een staafmixer tot een glad geheel en proef. Breng eventueel verder op smaak met zout, peper, siroop of limoensap.
  5. Maak op elk bord een klein bedje van spinazie en verdeel daar het groentemengsel over. Verdeel ook de tofu over de borden en schenk over elke salade een royale hoeveelheid pinda dressing. Garneer met een handje sesamzaadjes. Wij vonden deze salade met tofu en pinda dressing echt mega lekker in combinatie met (zoete) aardappeltjes uit de oven. Eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.