V

Vegan zalm sandwich met kruidenspread

Gemarineerde wortel die door o.a. het gebruik van rookaroma smaakt als een vegan zalm sandwich met kruidenspread

Ik schreef eerder al eens dat ik niet zo’n fan ben van het ‘verplantaardigen’ van vlees of vis producten, door in de benaming van het plantaardige product bijvoorbeeld toch naar een dood dier te verwijzen. Er bestaat natuurlijk niet zoiets als een vegan zalm sandwich, en eigenlijk heb ik daar persoonlijk ook totaal geen behoefte aan. De titel die ik liever gekozen zou hebben is sandwich met gemarineerde wortel, rookaroma en kruidenspread maar de realiteit is dat geen mens op die termen zoekt waardoor dit recept in de krochten van het grote Google verloren zou gaan.

En dat zou jammer zijn, want het is nou juist de bedoeling om zo veel mogelijk mensen kennis te laten maken met hoe het óók kan. En hoe MEGA SUPER LEKKER dat kan zijn want potverfluitjes nog aan toe wat was dít een succes.

Niet twijfelen, gewoon gaan maken. Echt! Hup! Bestel dat flesje liquid smoke, wanneer je het nog niet in huis hebt (‘ff googlen) en ga. dit. maken.

Op het wereldwijde web zijn veel manieren te vinden om zelf vegan zalm (gemarineerde wortel) te maken. Ik koos deze en zweer erbij. Wij aten allebei 2 broodjes, maar als je het bij 1 broodje per persoon houdt dan maak je met dit recept zelfs 4 mensen blij.

Meer lekkers voor op brood? Deze Notenspread en Spread van cashew en linzen zijn ook echt om je vingers bij af te likken. Graag gedaan!

Vegan zalm sandwich met kruidenspread

  • Aantal personen: 2-4
  • Afdrukken

Ingrediënten

  • 4 harde broodjes
voor de gemarineerde wortel
  • 4 kleine of 2 grote wortels
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 2 el sojasaus
  • 4 tl liquid smoke
  • 2 vellen nori
  • 2 tl appelcider azijn
  • 60 ml water
voor de kruidenspread (een hele pot)
  • 200 gr ongebrande cashewnoten
  • ½ limoen
  • 2 tl uienpoeder
  • 5 gr verse bieslook
  • 2 bosuitjes (alleen het groen)
  • snuf zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 100 ml plantaardige melk
om te garneren
  • ½ rode ui
  • handje verse dille
  • ½ komkommer
  • 1 tl kappertjes

Bereiding

  1. Was de wortels en snijd met een dunschiller of kaasschaaf (komt die ook nog eens van pas) in dunne plakken. Verkruimel de nori vellen met je handen en meng de kruimels met de overige ingrediënten voor de marinade in een afsluitbaar bakje. Schep de plakjes wortel door de marinade zodat alle wortels onder staan. Sluit het bakje af en laat ongeveer 48 uur in de koelkast marineren.
  2. Voor de kruidenspread hanteer ik hetzelfde basisrecept als ik eerder al bij mijn notenspread deelde, maar doordat ik nu andere smaakmakers toevoeg doet de spread totaal anders aan. Rooster de cashewnoten kort in een droge koekenpan totdat ze een beetje goudbruin kleuren en heerlijk gaan geuren. Deze stap is niet strict noodzakelijk (als ik haast heb sla ik ‘m over) maar maakt wel dat de noten iets zachter de keukenmachine in gaan.
  3. Snijd de bieslook en bosui alvast fijn, zodat ze straks direct de keukenmachine in kunnen.
  4. Doe de cashewnoten in een keukenmachine en maal totdat er een vettige, klonterige massa ontstaat. Ik gebruik de ice crush stand op mijn keukenmachine voor de eerste 15 – 20 seconden, daarna zet ik de machine op de hoogste stand. Afhankelijk van de kracht in de keukenmachine die je gebruikt, zal je sneller of langzamer het gewenste resultaat zien.
  5. Zodra de massa begint te klonteren, zet je de machine even uit en voeg je zout, peper, limoen, bieslook, bosui en uienpoeder toe. Voeg ook de helft van de plantaardige melk toe en zet de machine weer aan. Kijk goed naar de substantie in de machine en voeg beetje bij beetje meer plantaardige melk toe, totdat je de gewenste dikte hebt bereikt. Schep over in een schoon en afsluitbaar potje en bewaar in de koelkast, dan blijft je kruidenspread zeker een paar dagen goed.
  6. Snijd de rode ui in flinterdunne halve ringen, hak de dille grof en maak halvemaantjes van de komkommer.
  7. Beleg de broodjes met een laagje kruidenspread, komkommer en gemarineerde wortel. Garneer je vegan zalm sandwich met de rode ui en kappertjes. Eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.