A

Aardappelsalade met sugar snaps en venkel

Aardappelsalade met sugar snaps en venkel (uit eigen tuin!)

Ik heb dit jaar voor het eerst peultjes en sugar snaps in de tuin, en dat heb ik geweten ook! De planten hebben zo ongeveer mijn volledige moestuin overwoekerd, maar daar plukken we nu wél de vruchten van. Wat een mega oogst haalde ik de afgelopen weken uit ons kleine postzegeltje. Super leuk en lekker! En een leuke uitdaging om elke dag weer een nieuwe toepassing te bedenken voor die kortstondige veelheid aan peultjes. Vandaag maakte ik een heerlijke aardappelsalade met sugar snaps en venkel. Én met pesto van raapstelen die ik óók uit de tuin haalde!

Dit recept bewijst wat mij betreft echt dat lekker eten niet ingewikkeld hoeft te zijn, én dat niet-vegan recepten met wat creativiteit vaak heel prima vegan te maken zijn. Ik vond mijn inspiratie voor dit recept nota bene op de website van de Jumbo, waar in het oorspronkelijke recept inderdaad gebruik gemaakt wordt van niet-vegan pesto. In plaats daarvan, gebruikte ik het recept voor Vegan pesto met boerenkool dat ik eerder deelde. En in plaats van de boerenkool (want geen boerenkool in de zomer) gebruikte ik raapstelen van meiraap uit de tuin. Heel lekker!

Met de rest van mijn peultjes oogst maakte ik o.a. een Snelle vegan roerbak met vijfkruidenpoeder en een variant op deze rijstsalade met peultjes. Ook een dikke tip!

Aardappelsalade met sugar snaps en venkel

Ingrediënten

 • 1 venkel
 • 500 gr krieltjes in de schil (of iets minder; wij zijn grote eters)
 • 4-5 el (zelfgemaakte) pesto
 • 1 teentje knoflook
 • 250 gr sugar snaps
 • 1 handje nootjes (ik gebruikte amandelen)
 • snuf zeezout en zwarte peper
 • 1 baguette
 • 2 el olijfolie

Bereiding

 1. Ga je de pesto zelf maken? Check dan eerst even dit recept voor de allerlekkerste vegan pesto en vervang de boerenkool door een ander lekker bladgroen dat nu wél volop beschikbaar is.
 2. Verwarm de oven voor op 200 graden en breng twee ruime pannen water aan de kook.
 3. Snijd de onderkant en de stelen van de venkels. Houd het loof apart om later mee te garneren. Halveer de venkels in de lengte en verwijder de harde kern. Snijd daarna in parten en kook 5 minuten.
 4. Giet de venkel af en doe in een ovenschaal. Besprenkel met een beetje olijfolie en bestrooi met wat zeezout en zwarte peper. Schuif de schaal in de oven en laat de venkel ongeveer 20 minuten roosteren. Voeg na 15 minuten de schoongemaakte sugar snaps toe en rooster nog 5 minuten mee.
 5. Kook ondertussen de krieltjes in 15 minuten gaar. Giet af, doe terug in de pan en laat droog stomen. Schep het grootste gedeelte van de pesto erdoor, maar houd nog wat apart om bij het brood te kunnen serveren.
 6. Snijd het brood in dunne plakken en besprenkel met wat olijfolie. Grill in een paar minuutjes met een grillpan (of tosti-ijzer) rondom bruin en wrijf daarna in met het teentje knoflook.
 7. Verdeel de pesto-krieltjes over een schaal en schep de venkel en sugar snaps erdoor. Garneer met het loof van de venkel en een handje van je favoriete nootjes. Serveer het brood met de pesto bij je aardappelsalade met sugar snaps en venkel. Eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *