Vegan bananenbrood met walnoot en rozijn

Wie op Google gaat zoeken naar recepten voor een bananenbrood kan z’n geluk niet op. Werkelijk iedereen die ooit iets over eten het wereldwijde web op geslingerd heeft, lijkt ooit wel eens een eigen variant op bananenbrood te hebben gedeeld. Dus toen ik vorige week twee half overleden bananen in onze fruitmand aantrof was er geen ontkomen meer aan; er moest een vegan bananenbrood komen. Want eten weggooien, dat gaan we natuurlijk niet doen.

Ik deel hieronder een basisrecept voor een vegan bananenbrood dat ik baseerde op dit recept (geen ei nodig, alleen een beetje azijn en baksoda), waar je zelf mee aan de haal kunt gaan. Sterker nog, ik hoop dat je dat doet. Ik gooide walnoten en rozijntjes in mijn beslag omdat die toevallig voorhanden waren (wel erg lekker overigens), maar dat is natuurlijk niet het einde van de bananenbrood-weg. Je kunt het zo gek niet bedenken of mensen hebben het wel eens in hun bananenbrood gegooid, dus ga los!

Zoals je op de foto ziet, ben ik niet in het bezit van een cakevorm. Ik maakte dus een gezellig mini taartje van mijn vegan bananenbrood, wat eigenlijk wel een succesformule bleek want: feest! Ik had nog heel moedig bedacht om een gedeelte weg te geven aan een vriendin, maar dat is mislukt want dit vegan bananenbroodje was een té goede snack. Doe er je voordeel mee 😉

Zin in meer zoetigheid? Dan zijn deze recepten voor Vegan worteltaart (carrot cake) en Vegan limoen cake misschien wel helemaal in jouw straatje.

Vegan bananenbrood

  • Aantal personen: 8 sneetjes
  • Afdrukken

Ingrediënten

natje
  • 2 (over)rijpe bananen
  • 1 el olie (gebruik je lievelings)
  • 1½ el suiker (ik gebruikte lichte basterdsuiker, je kunt ook 2-3 ontpitte dadels gebruiken of een ander alternatief voor suiker)
droogje
  • 125 gr volkorenmeel (ik gebruikte spelt)
  • ½ tl bakpoeder
  • 1 snuf zout
het geheim voor een super luchtig bananenbrood
  • 1 tl baksoda
  • 1 el appelcider azijn
lekker voor erdoor (optioneel)
  • rozijnen
  • walnoten
  • chocolade
  • cranberries
  • pecannoten
  • etc.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor naar 180 graden en vet een bakblik in.
  2. Mix alle natte ingrediënten met een staafmixer tot een redelijk homogeen prakje, of prak gewoon zelf heel fanatiek totdat er een goede mix ontstaat. Meng ook de droge ingrediënten in een aparte kom door elkaar.
  3. Voeg de natte bij de droge ingrediënten en roer goed om. Voeg eventuele extra ingrediënten (nootjes, rozijntjes of wat je ook maar lekker lijkt) nu ook toe.
  4. Meng dan in een glas of kommetje de baksoda met het azijn (dit gaat schuimen) en roer even door. Schep dit soda-mengseltje dan door het beslag en zorg dat alles goed gemengd wordt.
  5. Schuif je vegan bananenbrood in de oven en laat 40 tot 45 minuten bakken. Het bananenbrood zal flink gaan rijzen, dus laat daar zeker wat ruimte voor over in/boven het blik.
  6. Prik na 40 tot 45 minuten met een satéprikker in het bananenbrood om te checken of ‘ie gaar is; komt je prikker weer schoon uit het brood? Dan ben je good to go!
  7. Laat je vegan bananenbrood nog even afkoelen voordat je aanvalt, daar wordt ‘ie nog lekkerder van. Eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

  1. Marieke says:

    Zojuist dit gemaakt maar het is echt een deeg en komt niet omhoog in mijn bakblik. Deeg was ook erg droog alsof ik iets was vergeten. Recept heb ik gevolgd… heb je tips?

    1. Laura-anne says:

      Ha Marieke! Hmm.. klinkt alsof je bakpoeder misschien z’n werk niet gedaan heeft. Om te testen of je aangebroken bakpoeder nog goed is, kun je vooraf een klein beetje in een glas water doen. Als het gaat ‘borrelen’, dan zit je goed! Zo niet, dan even een nieuw zakje aanbreken 🙂

      De echte fluff krijg je in dit bananenbrood van de combi baksoda (geen bakpoeder dus) met azijn. Baksoda heeft een zuur nodig om z’n werk te kunnen doen, in dit geval dus de azijn. Maar ook baksoda gaat gauw achteruit zodra het zakje open is, dus altijd even testen van tevoren.

      Succes!

  2. Truus says:

    Ik had een vieze nasmaak en denk dat die door de natriumbicarbonaat komt. Klopt dit, en hoe krijg ik die nasmaak weg. Verder heerlijk smeuïg en goed gerezen.

    1. Laura-anne says:

      Ha Truus,

      Wat rot dat je een vieze nasmaak aan het bananenbrood zat! Het zou inderdaad kunnen dat de baksoda dit veroorzaakt heeft. Baksoda heeft een zure tegenhanger nodig om z’n werk te kunnen doen. Als er niet (voldoende) zuur toegevoegd wordt, dan kan een vieze nasmaak ontstaan. Vandaar dat ik in dit recept de baksoda in combinatie met (appel)azijn gebruik.

      Het zou bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat er verhoudingsgewijs nét even te veel baksoda en te weinig azijn in het bananenbrood is gegaan. Hopelijk beantwoordt dit je vraag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *