Vegan limoen cake met glazuur en pecannoten

We kregen deze week weer eens bezoek, en dat is voor mij altijd dé gelegenheid om iets lekkers te maken. Vegan limoen cake dit keer! Want alles dat je deelt smaakt lekkerder, zei mijn moeder vroeger altijd. Maar vooral ook: vaak lukt het inderdaad om iets lekkers te maken, en dan zijn een paar extra monden om te helpen opeten over het algemeen zéér welkom. Om te voorkomen dat al dat lekkers in onze eigen mond verdwijnt 😉

Ik baseerde met dit keer op een simpel recept, want het bezoek kwam op een doordeweekse dinsdag en ik had niet zo gek veel tijd om meer dan een uurtje in de keuken te staan. Deze vegan limoen cake stond met 10 minuten in de oven, en terwijl de keuken heerlijk naar limoen cake begon te ruiken kon ik snel het avondeten in elkaar flansen. Ideaal!

Zin in nog meer zoetigheid? Kijk dan ook echt eens naar dit recept voor Vegan worteltaart (carrot cake)!

Vegan limoen cake

Ingrediënten

 • 150 gram speltbloem
 • 50 gram amandelmeel
 • 1 theelepel baking soda
 • 1 snuf zout
 • 175 ml plantaardige melk
 • 150 gram suiker (ik gebruikte lichte basterdsuiker)
 • 90 gram gesmolten kokosolie
 • ½ tl vanille extract
 • 1 biologische limoen (rasp en sap)
 • 2 el chiazaad
voor het glazuur (optioneel)
 • 75 gram poedersuiker
 • 1 el limoensap
voor de topping (optioneel)
 • 16 pecannoten

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor naar 175 graden.
 2. Verzamel de droge ingrediënten in een kom: speltbloem, amandelmeel, baking soda en het zout. Schep goed om.
 3. Verzamel de overige ingrediënten in een andere kom: plantaardige melk, suiker, gesmolten kokosolie, vanille extract, chiazaad en sap en rasp van de limoen. Schep goed om.
 4. Vermeng dan de inhoud van de beide kommen en roer een paar minuten totdat het deeg iets verstevigt. Schep het cakebeslag dan in een ingevette cakevorm of in cupcake vormpjes, indien je die gebruikt.
 5. Schuif het beslag in de oven en bak de vegan limoen cake in ongeveer 40 minuten gaar. Elke oven werkt anders, dus houd je cake na 30 minuten goed in de gaten en controleer af en toe met een satéprikker of je cake al gaar is. Wanneer de satéprikker er droog uit komt, dan is ‘ie goed.
 6. Ik had zin in een extra feestelijke traktatie, dus ik maakte nog een beetje glazuur om over de vegan limoen cake te smeren. Wil je dat ook? Roer dan wat limoensap (of ander vocht, als je liever minder zuur glazuur hebt) door de poedersuiker heen en roer net zo lang totdat de poedersuiker viskeus wordt. Pas wel op met de hoeveelheid vocht die je erbij gooit, want het is gauw te veel. Vaak werkt het beter om even wat langer te roeren en pas meer vocht toe te voegen als er écht geen papje ontstaat.
 7. Smeer het glazuur over de cake en maak het plaatje compleet door nog een paar pecannoten in het glazuur te duwen. Et voila! Je vegan limoen cake is af! Eet smakelijk!

Zoals je op de foto kunt zien, heb ik er deze keer voor gekozen om een aantal kleine cupcakes te maken in plaats van één grote cake. Dat deed ik om de doodeenvoudige reden dat ik geen cakevorm bezit 🙂

Heb jij er wel een en wil je graag een mooie grote cake maken? Dan kun je ook gewoon dit recept gebruiken, maar misschien moet je je cake dan iets meer oventijd gunnen om gaar te worden. Kijk dan ná de 40 minuten die de cake sowieso wel nodig zal hebben af en toe even met een satéprikker of je cake al gaar is. Wanneer de satéprikker er droog uit komt, is ‘ie goed!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *