Roerbak noedels met tofu, paprika, wortel en doperwten

Als je ook maar een klein beetje op mij lijkt, dan heb je doordeweeks waarschijnlijk niet altijd zin om lang in de keuken te staan voor je prakkie. Eerlijk gezegd gaat het bij mij niet eens altijd om de bereidingstijd, maar vooral om de mentale capaciteit die vaak nog beschikbaar gemaakt moet worden om door een recept heen te worstelen. Soms is die energie gedurende dag gewoon al opgebruikt, waardoor recepten met een miljoen handelingen simpelweg niet meer realistisch zijn. Voor die dagen zijn er gerechten zoals deze roerbak noedels met tofu, die je in een handomdraai op tafel tovert én die naar hartelust aan te passen zijn naar wat er nog in de koel- of voorraadkast ligt.

Het basisrecept voor deze roerbak noedels met tofu is afkomstig van het instagram account van @maxlamanna. Mocht je deze koning van de zero food waste nog niet volgen, check dan zeker eens wat van zijn recepten. Ze zijn vrijwel allemaal super laagdrempelig en erg lekker!

Meer haastige spoed? I got ya. Deze Snelle vegan roerbak met vijfkruidenpoeder en Vegan shoarma van oesterzwam zijn ook erg geschikt voor doordeweeks als je ’t mij vraagt.

Roerbak noedels met tofu

Ingrediënten

  • 200 gr volkoren noedels (of je eigen favoriet)
  • 450 gr tofu (of kikkererwten of paddenstoelen)
  • 2 el maizena
  • 1 el bak soda
  • 2 el neutrale olie om in te bakken
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
saus
  • 2 el sojasaus
  • 1 el sesamolie
  • 2 tl (rijst)azijn
  • 1 el siroop (ik gebruikte agave)
  • ½ rode chilipeper
  • 2 el pindakaas (of naar smaak)
groenten opties
  • doperwten
  • wortel
  • (zoete) paprika
  • broccoli
  • bamboe
  • spinazie
  • rode ui
  • etc.
om te garneren (optioneel)
  • koriander
  • pinda’s

Bereiding

  1. Maak eerst de saus door alle ingrediënten hiervoor in een kommetje te mengen. Roer goed door en zet tot gebruik opzij.
  2. Bereid de groenten voor die je straks mee gaat roerbakken. Snijd en blancheer eventueel waar nodig, zet daarna opzij. Ik koos in mijn roerbak voor doperwten, wortel en zoete puntpaprika dus ik sneed de wortel en paprika in plakjes/reepjes en zorgde dat de doperwten goed ontdooid waren.
  3. Laat de tofu uitlekken en duw het overtollige vocht eruit met een schone theedoek of keukenrol. Snijd in blokjes van ongeveer 1,5 centimeter en verzamel in een grote mengkom. Schep of schud de maizena en het gerookte paprikapoeder erdoor zodat er een dun laagje over de blokjes ontstaat.
  4. Verhit wat olie in een hapjespan en bak de tofu in een minuut of 5 rondom bruin. Voeg dan de groenten toe en bak een paar minuutjes mee.
  5. Kook ondertussen de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en roer ook deze zodra ze gaar zijn door de tofu en groenten heen. Pro tip voor ei-achtige noedels: voeg tijdens het koken een theelepel baksoda toe. Zet het vuur wel even wat lager als je het erbij gooit, want anders kookt de boel over 🙂
  6. Voeg tot slot de saus toe en schep het geheel nog even goed om voordat je je roerbak noedels met tofu opdient. Eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.