V

Vegan worteltaart (carrot cake)

Bovenaanzicht van aangesneden vegan worteltaart (carrot cake) waaruit twee stukjes zijn gesneden, elk stuk ligt op een eigen bordje.

Ik ben niet echt een zoetekauw en al helemaal geen toetjesmens, maar voor worteltaart maak ik graag een uitzondering. Dit recept voor vegan worteltaart stond al een tijdje op mijn wil-ik-maken lijstje, maar met alle lockdowns en sociale beperkingen waren er de afgelopen maanden bar weinig gelegenheden waarbij er een taart gedeeld kon worden. En om nou een grote worteltaart met z’n tweetjes op te eten, dat ging zelfs deze twee veelvraten te ver.

Stukje vegan worteltaart op voorgrond, met op de achtergrond een tweede stuk en de rest van de worteltaart.

Maar afgelopen weekend was het eindelijk zo ver! We hadden een diner-date met vrienden die wél gek zijn op toetjes, dus ik kon los. Op het menu stonden Japanse handrolletjes met tofu en ingelegde groenten, met vegan worteltaart toe. Ik had nog nooit een worteltaart gemaakt -laat staan een vegan worteltaart- en moet zeggen dat ik behoorlijk onder de indruk was van de hoeveelheid suiker die in dit gevaarte gaat. Daar staat tegenover dat dit taartje echt als een stukje uit de hemel smaakt, zo lekker. Dus geniet er lekker van, maar maak ‘m misschien niet elke dag 😉

Vegan worteltaart (carrot cake)

Ingrediënten

  • 270 gram volkoren meel
  • 3 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 3 tl kaneelpoeder
  • ½ tl nootmuskaat
  • ½ tl zout
  • 190 gr appelmoes
  • 200 ml plantaardige melk
  • 2 tl vanille extract
  • 100 gr suiker (ik gebruikte lichte basterdsuiker)
  • 100 gr gesmolten kokosolie
  • 300 gr geraspte wortel
  • 2 handjes walnoten
  • beetje vegan margarine om in te vetten
  • voor de frosting
  • 1 bus poedersuiker (250 gram)
  • 55 gr vegan margarine
  • 1 tl vanille extract
  • 2 el plantaardige melk
  • 1 handje pecannoten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 180 graden en bekleed de onderkant van een taartvorm met bakpapier. Vet het bakpapier en de zijkanten van de taartvorm in met margarine en zet tot gebruik opzij.
  2. Meng het bloem, bakpoeder, baking soda, zout, kaneel en nootmuskaat in een grote kom.
  3. Meng in een andere kom de appelmoes, plantaardige melk, vanille extract, suiker en kokosolie door elkaar.
  4. Mix de inhoud van de twee kommen door elkaar totdat je een egaal beslag hebt en voeg daarna de geraspte wortelen toe. Schep goed om, totdat de wortel zich volledig door het beslag verspreid heeft.
  5. Hak de walnoten grof en roer ook deze goed door het beslag.
  6. Schenk het beslag in de taartvorm en schuif voor 35 minuten in de voorverwarmde oven. Prik na 35 minuten met een satéprikker in de taart. Als deze er droog uit komt, mag de taart uit de oven. Zo niet, zet de taart dan nog maximaal 10 minuten terug in de oven.
  7. Laat de taart helemaal afkoelen. Dit is een belangrijke stap, want als je de frosting erop smeert terwijl de taart nog warm is dan zal de frosting smelten.
  8. Terwijl de taart afkoelt, kun je de frosting maken. Giet hiervoor de bus poedersuiker leeg in een grote kom en voeg de vegan margarine, 2 eetlepels plantaardige melk en een theelepel vanille extract toe. Mix met een handmixer tot een luchtige, zachte frosting. Voeg zo nodig nog wat extra melk toe, wanneer de frosting te dik blijft.
  9. Als de taart niet meer warm aanvoelt, kun je een goede laag frosting over de taart uitsmeren.
  10. Verkruimel ten slotte nog een handje pecannoten boven je vegan worteltaart en laat het geheel dan nog minimaal een half uur opstijven in de koelkast.
  11. Eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

  1. Pingback:Vegan limoen cake - De kleine groene keuken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *