Ooit overwogen om eens zelf gnocchi te maken? Ik tot voor kort eigenlijk niet, want ik vind het altijd reuze handig dat die dingen bij de supermarkt in het plastic groeien 😉 Maar toen ik op insta een recept voor “romige en super snelle” bloemkool gnocchi voorbij zag komen was ik om. Als sportende veganist moet ik goed opletten dat er genoeg hoogwaardige eiwitten mijn lijf in geraken, dus voegde ik nog wat quinoa toe (een van de weinige plantaardige bronnen van hoogwaardig eiwit). Het resultaat: mega lekkere bloemkool-quinoa gnocchi!
Voor mij was het de eerste keer dat ik met zelfgemaakte gnocchi te maken had, dus het was even zoeken naar de juiste hoeveelheden. Eindstand: veel te veel gnocchi “deeg” gemaakt. Maar eigenlijk ben ik daar wel blij mee, want de neutrale romigheid van de knapperige gnocchi’s is denk ik lekker bij zo ongeveer alles. Dus ik heb de hoeveelheid voor 4 personen aangehouden en twee “deeg” bolletjes achtergehouden in de koelkast, waarmee ik morgen mooi alvast een goed startpunt heb!
Ik serveerde vandaag wat overgebleven geroosterde groenten van gisteren bij mijn gnocchi, samen met wat verse groene pesto (vegan) die ik maakte met zomerspinazie uit de tuin. Zijn spruitjes nou niet je ding? Kies dan vooral andere groenten om lekker te roosteren in de oven. En heb je helemaal geen zin/tijd om zelf pesto te maken? Dan smaakt het ongetwijfeld ook heerlijk met kant-en-klare pesto!
Helemaal aan de gnocchi? Dan wil je deze knapperige Gnocchi uit de oven met pompoen en paddenstoelen misschien ook wel eens proberen. Of misschien deze Gnocchi met seitan en pesto van geroosterde paprika?
Bloemkool-quinoa gnocchi met geroosterde groenten en pesto
Ingrediënten
- 1 bloemkool
- 150-200 gr volkoren (spelt)bloem
- 75 gr quinoa
- snuf zeezout en versgemalen zwarte peper
- 3 of 4 el groene pesto
- 400 gr spruitjes
- 3 of 4 grote wortels
- 1 tl knoflookpoeder
- 3 of 4 el neutrale olie
- 1 tl (gerookte) paprikapoeder
Bereiding
- Verwarm de oven voor naar 200 graden.
- Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Snijd plakken van ongeveer 0,5 centimeter van de wortels. Verzamel de spruitjes en wortel in een grote braadslede/bakplaat met bakpapier en besprenkel met ongeveer een eetlepel olie (of iets meer naar smaak). Voeg ook het knoflookpoeder en (gerookte) paprikapoeder toe, schep om en schuif ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven.
- Breng ondertussen twee pannen met water aan de kook; een grote met een flinke snuf zout erin en een kleinere met enkel water. Snijd de bloemkool in roosjes en kook deze in de grote pan zacht (8-10 minuten). Bereid de quinoa in de andere pan volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Giet zowel de quinoa als de bloemkool af en laat even uitlekken. Verzamel de bloemkool en quinoa vervolgens in een schone theedoek en duw het vocht eruit. Doe het mengsel dan over in een grote kom en pureer met een staafmixer tot een glad geheel.
- Voeg dan de bloem, zout en peper toe en kneed je gnocchi “deeg” tot een grote bal. Het mag een beetje plakkerig zijn, maar als het té plakkerig blijft helpt het om wat meer bloem toe te voegen.
- Vorm de bal tot een dikke worst, zodat je ‘m gemakkelijk in vier min of meer gelijke delen kunt snijden. Vorm van elk deel een kleinere worst, waar je vervolgens partjes (de gnocchi) van kunt snijden. Ik maakte de mijne ongeveer 2 centimeter breed.
- Haal de groenten uit de oven en zet even opzij.
- Verhit een flinke scheut olie in een grote koekenpan en bak hierin de gnocchi totdat ze goudbruin en knapperig geworden zijn. Verwarm de geroosterde groenten de laatste paar minuten nog even mee.
- Dien je bloemkool-quinoa gnocchi op met de geroosterde groenten en groene pesto. Eet smakelijk!