V

Vegan pesto met boerenkool

Vegan pesto met boerenkool

Ik ben dol op pesto. Ik eet graag pasta pesto, smeer met alle liefde pesto op m’n brood en pesto op een toastje sla ik ook nooit af. Maar in traditionele pesto’s zit meestal parmezaanse kaas en het was me nog niet gelukt om zélf de perfecte vegan pesto te maken. Totdat ik deze maakte. Hij is amazeballs en ik deel vandaag het recept met je.

Ik vond online dit recept voor traditionele boerenkoolpesto, met parmezaanse kaas dus. Nu is boerenkoolpesto wel echt een van mijn lievelingsvarianten, dus ik heb geprobeerd op basis van dit recept een vegan pesto te maken. Met succes! Maar heb je geen boerenkool (bijvoorbeeld omdat het hartje zomer is), vervang de boerenkool dan vooral met een andere groene bladgroente of met verse groene kruiden. Met dit basisrecept maak je in een handomdraai je eigen favoriete vegan pesto!

Geïnspireerd geraakt om meer vegan smeersels te maken? Kijk dan ook zeker eens naar dit recept voor Notenspread, ook mega lekker én super simpel (en snel).

Vegan pesto met boerenkool

  • Aantal personen: 1 pot
  • Afdrukken

Ingrediënten

  • 150 gr boerenkool
  • 3 el edelgistvlokken
  • 1 teentje knoflook
  • 40 gr cashewnoten
  • 40 gr walnoten
  • ½ limoen
  • 150 tot 200 ml olijfolie
  • snuf zeezout en zwarte peper

Bereiding

  1. Was de boerenkool indien dit nog niet gebeurd is en snijd zo nodig nog klein. Blancheer 3 minuten in ruim kokend water, giet daarna af en spoel na met koud water. Laat de boerenkool uitlekken en knijp daarna het resterende vocht er nog met je handen uit.
  2. Doe de cashewnoten en walnoten in een keukenmachine en maal fijn totdat de gewenste consistentie bereikt is. Stop ruim voordat de stukjes noot hun olie gaan loslaten en aan elkaar gaan klonteren.
  3. Snijd de knoflook grof en voeg samen met de edelgist, het zout en de peper toe aan de keukenmachine. Voeg ook de boerenkool en 100 ml olijfolie toe. Zet de keukenmachine weer aan en voeg beetje bij beetje meer olie toe, totdat de pesto de gewenste dikte heeft.
  4. Schep de vegan pesto in een (gesteriliseerd) glazen potje en schenk er nog een dun laagje olijfolie over. Wanneer het potje goed afgesloten wordt en je het in de koelkast bewaart, blijft de vegan pesto ongeveer 5 dagen goed.
  5. Eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

  1. Pingback:Maaltijdsalade met rauwe boerenkool en miso - De kleine groene keuken

  2. Pingback:Vegan paté met walnoot en salie - De kleine groene keuken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *