H

Herfstsalade met geroosterde pompoen en rauwe spruitjes

Bovenaanzicht van bord met herfstsalade met rauwe spruitjes en geroosterde pompoen.

Ik moet toegeven dat ik wel even met m’n ogen zat te knipperen toen ik dit gerecht tegen kwam in Heel Veel Veg!. Ik ben helemaal niet vies van gerechten met spruitjes, maar rauwe spruitjes verwerkt in een gerecht was echt nieuw voor me. Reden genoeg om deze herfstsalade met rauwe spruitjes te gaan proberen, want m’n nieuwsgierigheid was definitief aangewakkerd.

Toen ik Tim over m’n voornemen vertelde om rauwe spruitjes te gaan verwerken in een gerecht kon ik nog niet op heel veel enthousiasme rekenen, maar toen het eenmaal op z’n bord lag was het zó op. Dus als jij ook nieuwsgierig bent geworden: probeer het. Je gaat er geen spijt van krijgen.

Herfstsalade met geroosterde pompoen en rauwe spruitjes

Ingrediënten

  • 1 kg flespompoen (ongeveer)
  • 2 el koolzaadolie
  • 4 laurierblaadjes
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 handjes salieblaadjes
  • 1 tl gemalen venkelzaad
  • 1 snuf chilivlokken (naar smaak)
  • 175 gr spruitjes
  • 2 appels
  • 25 gr zonnebloempitten
  • 1 handje pecannoten
  • snuf zeezout
  • snuf zwarte peper
  • voor de dressing
  • 2 el olijfolie
  • 2 tl mosterd
  • 1 kleine eetlepel siroop (ik gebruikte agave)
  • 1 el appelcider azijn

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor naar 200 graden.
  2. Was de schil van de pompoen, voor dit gerecht gaan we de pompoen niet schillen. Halveer de pompoen en verwijder de pitten en zaadlijsten. Snijd de pompoen in partjes van ongeveer 2 centimeter op de buitenrand. Doe de pompoen in een grote braadslede en besprenkel met de olie.
  3. Scheur de laurierblaadjes in grove stukken en voeg toe aan de braadslede. Ris de blaadjes van de rozemarijn, hak deze grof en voeg toe aan de braadslede. Voeg ook de salieblaadjes toe aan de braadslede. Bestrooi het geheel met het venkelzaad, de chilivlokken en wat zout en peper. Wentel de pompoen goed door de olie en specerijen en schuif voor ongeveer 30 minuten in de oven.
  4. Maak ondertussen de dressing door alle ingrediënten voor de dressing te mengen in een ruime mengkom.
  5. Snijd de kontjes van de spruitjes en verwijder eventuele vieze buitenste bladeren. Snijd de spruitjes in heel dunne plakjes. Voeg ze toe aan de mengkom met de dressing en schep goed om. De spruitjes vallen hierbij grotendeels uit elkaar en dat is prima. Zet opzij.
  6. Snijd de appels in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd elk kwart daarna nog in 3 stukken. Wanneer de pompoen na ongeveer 30 minuten gaar is, mogen de appels erbij in de braadslede. Schep ze even goed door de olie en specerijen en zet het geheel daarna nog ongeveer 15 minuten terug in de oven. Het is de bedoeling dat de appels zacht worden, maar niet uit elkaar vallen.
  7. Voeg de laatste 3 minuten van de oventijd de zonnebloempitten en pecannoten toe aan de braadslede, zodat ze nog even mee roosteren.
  8. Verdeel de spruitjes met dressing over de geroosterde pompoen en appel en serveer de direct. Voila: jouw eigen herfstsalade met rauwe spruitjes is een feit! Eet smakelijk!

Wij aten deze herfstsalade met rauwe spruitjes als hoofdgerecht. Ik maakte er daarom nog wat couscous bij, om onze grote magen goed te vullen. Voor kleinere eters is deze salade waarschijnlijk echt al meer dan genoeg. Bedenk dus zelf of je het nodig acht om voor jouw toepassing nog een bijgerecht te maken.

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

  1. Pingback:Vegan chili sin carne - De kleine groene keuken

  2. Pingback:Geroosterde wintergroenten met pruimen - De kleine groene keuken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *