E

Exotische vegan risotto met kokos, gember en granaatappel

Bovenaanzicht van wit bord op witte achtergrond. Op het bord ligt een exotische vegan risotto met kokos en gember, bestrooid met granaatappelpitjes

Bij deze exotische vegan risotto gaan dingen nét een beetje anders dan met de risotto’s die je misschien al kent. In plaats van bouillon gebruiken we namelijk een lekkere kruidenthee met kokosmelk om de risottorijst in te garen. Het resultaat is een verrassend fris en toch ontzettend troostrijk gerechtje. Heel erg leuk voor als je zin hebt om eens iets anders te proberen.

Exotische vegan risotto met kokos, gember en granaatappel

Ingrediënten

 • 225 gr risotto rijst (ik gebruikte Arborio)
 • 2 el olijfolie
 • 200 ml kokosmelk op kamertemperatuur
 • 750 ml water
 • 4 el kruidenthee
 • 5 gr grof zeezout
 • 1 el rijstwijn
 • 1 el geraspte gember
 • 2 el edelgistvlokken
 • 1 klontje vegan boter
 • 200 gr spinazie (optioneel)
 • 2 stronken witlof in reepjes(optioneel)
 • 2 handjes granaatappelpitjes

Bereiding

 1. Breng 750 ml water aan de kook. Voeg de kruidenthee toe en laat 5 minuten trekken. Zeef de thee dan uit het water en voeg het zout toe. Laat op laag vuur staan.
 2. Snipper de ui en rasp de gember.
 3. Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de ui in ongeveer 2 minuten zacht. Voeg dan de risotto rijst toe en bak 2 minuten al roerend mee op middelhoog vuur. Voeg wat zout toe.
 4. Blus af met de rijstwijn en voeg daarna direct de kokosmelk toe. Zorg ervoor dat de kokosmelk al op kamertemperatuur is of liever nog iets warmer, daarmee voorkom je dat het gaat schiften wanneer je het bij de rijst gooit.
 5. Blijf continu roeren, hierdoor krijgt de risotto uiteindelijk de gewenste structuur. Zet desgewenst een timer/stopwatch: als het goed is, duurt het vanaf dit moment nog ongeveer 18 minuten totdat de rijst gaar is.
 6. Schenk er wanneer het meeste vocht opgenomen is een soeplepel hete kruidenthee bij en voeg ook de gember toe. Voeg steeds pas weer nieuwe kruidenthee toe wanneer de vorige hoeveelheid bijna helemaal opgenomen is en blijf constant roeren.
 7. Wanneer je spinazie en/of witlof wilt toevoegen, doe dit dan na ongeveer een kwartier. Op die manier kunnen de groenten nog een paar minuten mee koken. Bepaal zelf hoe veel garing je je groenten wilt geven en pas de kooktijd hierop aan.
 8. Misschien heb je niet alle kruidenthee nodig. Proef na 18 minuten of de rijst gaar is. Zodra de rijst gaar is, mag het vuur uit. Roer de edelgistvlokken samen met een klontje vegan boter door de risotto en laat nog 2 minuten staan met het deksel op de pan.
 9. Dien de exotische vegan risotto heet op. Garneer met de granaatappelpitjes. Eet smakelijk!

Mijn oorspronkelijke bedoeling was om geroosterde bloemkool roosjes bij deze exotische risotto te eten, maar ik vergat de bloemkool. Om toch nog aan ons groentenquotum te komen gooide ik daardoor spontaan wat overgebleven spinazie en witlof door de risotto 😉 Ook heel lekker, al maakte de witlof het geheel wel iets bitterder dan ik voorzien had.

Eet je de risotto als bijgerecht, zoals ik bedoelde in combinatie met de geroosterde bloemkool? Laat de spinazie en witlof dan achterwege. Wil je deze risotto als hoofdgerecht eten? Voeg dan eventueel nog wat extra spinazie of paddenstoelen toe.

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

 1. Pingback:Vegan paella - De kleine groene keuken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *