V

Vegan chili sin carne van pastinaak, rode linzen en zwarte bonen

Bovenaanzicht van pan met vegan chili sin carne met pastinaak, rode linzen en zwarte bonen.

Vandaag op het menu: een winterse chili sin carne ofwel chili zonder vlees. Onze variant wordt een vegan chili sin carne van pastinaak, roze linzen en zwarte bonen. Een heerlijk verwarmend en super voedzaam gerecht dat ook nog eens heel gemakkelijk te bereiden is.

Extra leuk vind ik het, dat deze vegan chili sin carne zich uitstekend leent om zogenoemde vergeten knolgroenten in te verwerken. Ik gebruik nu pastinaak in dit recept, maar je zou de pastinaak bijvoorbeeld ook heel prima kunnen vervangen door knolraapjes of koolraap.

Dit recept voor vegan chili sin carne komt uit Heel Veel Veg!, een heerlijk boekje waar ik eerder o.a. al deze Herfstsalade met geroosterde pompoen en rauwe spruitjes en deze geweldige notenquinoa uit maakte. Tot dusver is alles dat ik uit dit boek kookte een succes, dus als je toe bent aan een plantaardige inspiratiebom is dit kookboek echt een aanrader!

Vegan chili sin carne van pastinaak, rode linzen en zwarte bonen

Ingrediënten

  • 300 gr witte rijst
  • 2 el koolzaadolie
  • 1 grote ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 tl komijnpoeder
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 350 gr pastinaak
  • 150 gr gedroogde rode linzen
  • 400 gr gekookte zwarte bonen of 150 gedroogde zwarte bonen
  • 600 gr passata
  • 2 tl siroop (ik gebruikte agave)
  • snuf zeezout en zwarte peper
  • om te garneren
  • ½ bosje verse koriander
  • 1 limoen

Bereiding

  1. Laat de zwarte bonen 8 tot 10 uur weken en kook de bonen daarna 45 tot 60 minuten totdat de bonen gaar zijn. Giet af en zet tot gebruik in de koeling. Indien je voorgekookte bonen uit blik gebruikt, dan kun je deze stap overslaan.
  2. Breng een pan water aan de kook en bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet daarna opzij met het deksel op de pan, zodat de rijst warm blijft.
  3. Snipper ondertussen de ui. Snijd de bleekselderij in boogjes en pers de knoflook uit. Spoel de linzen af. Schil de pastinaak en snijd in blokjes van 1 centimeter.
  4. Verhit de olie in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg de ui, bleekselderij, knoflook, komijn, chilivlokken, oregano, gemalen peper en een flinke snuf zout toe. Roer goed om, draai het vuur wat lager en doe het deksel op de pan. Laat met af en toe roeren ongeveer 8 minuten bakken, totdat alles zacht is.
  5. Voeg de pastinaak, rode linzen, passata en suiker toe samen met 300 ml water. Breng het geheel aan de kook en roer ondertussen goed om. Zet het vuur dan lager en laat ongeveer 30 minuten zachtjes sudderen met het deksel op de pan. Roer af en toe om zodat de chili niet aanbrandt.
  6. Proef na een half uurtje en breng eventueel verder op smaak met zout en peper. Voeg dan de zwarte bonen toe en verwarm het geheel nog even goed door.
  7. Hak ondertussen de koriander grof en snijd de limoen in stukken.
  8. Knijp flink wat limoen uit boven de vegan chili sin carne en dien heet op met witte rijst. Garneer met koriander. Eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

  1. Pingback:Vegan rendang met jackfruit - De kleine groene keuken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *