G

Geroosterde wintergroenten met pruimen

Bovenaanzicht van schaal en bord met geroosterde wintergroenten met pruimen.

Toen ik afgelopen week na het volgen van mijn maaltijdplan voor de week in de groentelade van de koelkast keek, trof ik nog een heerlijk bergje wintergroenten aan. Ik had nog een halve zak spruitjes over nadat ik de andere helft had gebruikt voor deze bijzondere Herfstsalade met geroosterde pompoen en rauwe spruitjes en vond ook nog een halve zak winterwortels en een pastinaak. Daar moest dus iets mee verzonnen worden! Resultaat? Een heerlijk, snel en super simpel recept voor geroosterde wintergroenten met pruimen!

Eigenlijk vind ik deze manier van koken misschien nog wel het allerleukst. Helemaal geen carte blanche, maar juist creatief zijn met hetgeen er nog in de koelkast ligt. In dit geval viel ik ook wel met m’n neus in de boter, want de combinatie van al deze wintergroenten is gewoon heel lekker. Voeg een paar smaakmakers toe en je bent er al!

Ik dook weer eens in Heel Veel Veg! voor inspiratie en besloot te gaan voor een combinatie van geroosterde wintergroenten met pruimen. In combinatie met je favoriete graangerecht vormt dit een perfecte hoofdmaaltijd voor 2 grote eters. Ik maakte er bijvoorbeeld deze heerlijke notenquinoa bij.

Geroosterde wintergroenten met pruimen

Ingrediënten

 • 500 gr winterwortel
 • 1 pastinaak
 • 350 gr spruiten
 • 190 gr gedroogde pruimen
 • 3 of 4 takjes tijm
 • 6 tenen knoflook
 • 1 el balsamico azijn
 • 3 el olijfolie
 • snuf zeezout en zwarte peper

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Schil de wortels en pastinaak. Snijd in reepjes of kwarten van ongeveer 1 cm, zoals op de foto. Snijd de kontjes van de spruiten, maak ze zo nodig schoon door de buitenste blaadjes te verwijderen en halveer.
 3. Verdeel de groenten over een grote braadslede waar ze zo veel mogelijk in een enkele laag in passen.
 4. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Pel en kneus de teentjes knoflook (laat ze verder heel) en voeg samen met de tijm, olie, zout en peper toe aan de braadslede. Meng alles goed door elkaar en schuif ongeveer 25 minuten in de oven.
 5. Halveer ondertussen de gedroogde pruimen en verwijder zo nodig de pitten. Meng in een kom met de balsamico azijn. Voeg de pruimen na 25 minuten toe aan de braadslede en schuif nog 5 tot 10 minuten in de oven.
 6. Serveer de geroosterde wintergroenten met pruimen direct. Heel lekker met notenquinoa. Eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *