P

Pompoensoep met rode linzen en quinoa

Pompoensoep met rode linzen en quinoa

Ik maak een of twee keer per week een flinke pan soep, zodat we altijd een soepje uit de vriezer kunnen halen voor bij de lunch. Van deze pompoensoep wilde ik een extra voedzaam exemplaar maken, want er zat wind in de voorspelling dus er zou veel energie verbrand gaan worden met kitesurfen!

Dit recept is geïnspireerd op een recept uit Easy Vegan, maar met de nodige aanpassingen. Tim en ik houden allebei van kruidig eten met een beetje pit. Als dat voor jou niet geldt, pas de hoeveelheden van de droge kruiden, rode peper en gember dan een beetje aan naar smaak.

Ik koos er nu voor om een hele pompoen in de soep te verwerken, omdat ik een paar mooie flespompoenen voor weinig op de kop heb getikt vorige week. Heb jij die nou niet liggen of is het geen pompoenseizoen meer, dan kun je bijvoorbeeld ook zoete aardappel gebruiken. En voel je vrij om de hoeveelheid soep aan te passen! Ik maakte dit keer echt heel veel ineens, omdat ik dus die hele pompoen erin kwijt moest 😉

Pompoensoep met rode linzen en quinoa

  • Aantal personen: 5 liter
  • Afdrukken

Ingrediënten

  • 1 el olie (kies je favoriet, ik gebruikte kokosolie)
  • 3 teentjes knoflook
  • 2,5 cm verse gember
  • 1 rode chilipeper
  • 1 rode ui
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 tl gemalen koriander
  • 2 tl kerriepoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl kaneel
  • 1 flespompoen
  • 6 stengels bleekselderij
  • 200 gr rode splitlinzen
  • 150 gr quinoa
  • 2 liter groentebouillon
  • 2 blikken gepelde tomaten

Bereiding

  1. Snipper de ui. Hak de gember, knoflook en chilipeper grof.
  2. Schil de pompoen en snijd en blokjes van ongeveer 1 cm. Snijd de bleekselderij in plakjes. Weeg de quinoa en linzen af.
  3. Verwarm de olie in een grote soeppan en voeg de ui toe zodra de olie heet is. Fruit zachtjes aan en voeg daarna de rode peper, gember en knoflook toe. Laat nog 2 minuutjes meefruiten.
  4. Voeg de komijn, koriander, kerrie, kurkuma en kaneel toe en laat even mee roosteren.
  5. Voeg de pompoen, bleekselderij, bouillion, tomaten uit blik, linzen en quinoa toe. Roer goed door. Breng aan de kook en zet het vuur dan laag. Doe het deksel op de pan en laat 20 minuten zachtjes doorkoken.
  6. Gebruik een staafmixer om het mengsel tot een grove of gladde soep te pureren, net wat je zelf het lekkerst vind. Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper. Serveer de pompoensoep bijvoorbeeld met een handje verse koriander.

Tip! Ondanks dat deze soep echt al een smaaksensatie op zich is, leek het me leuk om eens te proberen hoe ze zou smaken met een héél klein beetje goede truffelolie en een paar druppels limoensap erover (zie foto). Ik vond het echt een groot succes, Tim was iets minder enthousiast. Ik laat het aan jou 😉

4 tupperware bakjes met daarin een voorraad pompoensoep
Allemaal leuk en aardig die 5 liter pompoensoep, maar wij wonen dus in een Tiny House met een tiny vriezer. Daar had ik even niet over nagedacht. Gelukkig was het lekker koud buiten 😉
Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

  1. Pingback:Pompoen-pindasoep met zoete aardappel - De kleine groene keuken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *