C

Currynoedelsoep met oesterzwam en tofu

Twee kommen currynoedelsoep met oesterzwam en tofu

Welkom bij weer een nieuwe aflevering van wat ging er vandaag allemaal mis in de keuken? Ik gebruikte vandaag het recept voor Laksa (een currynoedelsoep afkomstig uit Singapore) van Ching-He Huang uit Asian Green, maar dat ging niet helemaal vlekkeloos. De lachspieren zijn weer goed getraind 😉

De noedels voor deze currynoedelsoep hadden enkel Japanse kook instructies, dus ik gebruikte Google Lens om te vertalen.

Eigenlijk was het bij stap 1 -kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking- al feest. Ik had mijn sobanoedels namelijk bij de Aziatische supermarkt gekocht, dus om de aanwijzingen op de verpakking te kunnen volgen was eerst nog een vertaalslag nodig.

Daarna lukte het me ook nog om een aantal smaakmakers van de currynoedelsoep te vergeten toe te voegen (citroengras, cayennepeper, tamarindepasta en miso), doordat de ingrediëntenlijst van dit recept in het boekje verdeeld wordt over twee kolommen in plaats van één. Gelukkig probeer ik mezelf aan te wennen om regelmatig te proeven (tip van de dag!) en besloot ik nog maar eens goed naar het recept te kijken toen ik de zaak wel erg weeïg en zuur vond smaken, 10 minuten voor het einde van de kooktijd.

De miso, tamarindepasta en rode peper kwamen bij ons dus wat laat ten tonele en het citroengras heeft de finale überhaupt niet gehaald.

Verder ging er ook best veel goed, waardoor we echt een ontzettend lekker gerechtje hebben gegeten. Aanrader! Zeker wanneer alle ingrediënten daadwerkelijk op tijd in de pan belanden, vermoed ik. 

Currynoedelsoep met oesterzwam en tofu

Ingrediënten

  • 250 gr sobanoedels
  • 1 el geroosterde sesamolie
  • 1 el koolzaadolie
  • 400 ml kokosmelk
  • 500 ml groentebouillon
  • sap van 1 limoen
  • 1 tl lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl donkere sojasaus
  • 1 el zoutarme lichte sojasaus (of tamari)
  • 100 gr sperziebonen in stukjes
  • 1 grote courgette
  • 1 gekookte maiskolf
  • 100 gr gefrituurde tofu (zie tip!)
  • 200 gr oesterzwammen
  • 80 gr taugé
  • snuf chilivlokken naar smaak
  • verse koriander naar smaak
  • voor de currypasta
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen kurkuma
  • ½ rode ui
  • 40 ml kokosmelk
  • 1 el versgeraspte gember
  • 2 tenen knoflook
  • 1 stengel citroengras (maar zonder was ook lekker ;))
  • 1 rode cayennepeper
  • 1 tl tamarindepasta
  • 1 el miso

Bereiding

  1. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking (haha). Giet ze daarna af, spoel af met koud water en giet er een beetje geroosterde sesamolie overheen om te voorkomen dat alles aan elkaar gaat plakken. Zet opzij.
  2. Snijd de sperziebonen in stukjes van 2 centimeter (of gebruik net als ik gebroken sperziebonen uit de vriezer, laat deze dan wel even ontdooien), snijd de courgette in halvemaantjes van 1 centimeter, snijd de gekookte maiskolf in 4 plakken, snijd de tofu in blokjes van 1 centimeter en ris de oesterzwammen in reepjes. Alle gesneden groenten en de tofu gaan straks tegelijkertijd in de wok, dus alles kan bij elkaar in 1 grote kom verzameld worden.
  3. Snipper de ui, plet de knoflook hak het citroengras en de cayennepeper grof. Pureer alle ingrediënten voor de currypasta met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde pasta.
  4. Verhit een wok op hoog vuur totdat deze begint te roken en schenk de koolzaadolie erin. Zodra de olie heet is, mag de pasta erbij. Roer een paar seconden totdat de geur vrij komt en voeg dan de kokosmelk, bouillon, limoensap, suiker, donkere en lichte sojasaus toe. Laat 15 minuten sudderen.
  5. Proef en pas aan wanneer je dat nodig vind!
  6. Voeg de gesneden groenten en tofu uit stap 2 toe en laat alles nog 5 minuten koken.
  7. Verdeel de noedels over een paar kommen en schep de soep met groenten en tofu erover. Dien de currynoedelsoep op met knapperige taugé, chilivlokken en koriander naar smaak.

Fijne tip die ik van Ching-He Huang leerde door uit dit fijne boekje te koken: in plaats van gefrituurde tofublokjes kun je ook silken tofu gebruiken die een nachtje in de vriezer heeft gelegen. Voor gebruik ontdooien en in stukjes snijden; echt heel lekker! De waterkristallen die door het invriezen ontstaan, creëren als het ware een soort “poriën” in de tofu. Hierdoor wordt de structuur wat sponsachtig en kan de tofu extra goed saus (smaak!) opnemen. 

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

  1. Pingback:Pittige kokosnoedels met geroosterde groenten - De kleine groene keuken

  2. Pingback:Vegan pho (noedelsoep) - De kleine groene keuken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *