J

Japanse handrolletjes met tofu en ingelegde groenten

Japanse handrolletjes met tofu, paddenstoelen & ingelegde groenten

Met kerst kreeg ik van mijn oom en tante een nieuw kookboek: Asian Green van Ching-He Huang. Zodra het kerstdiner goed en wel gezakt was heb ik het erbij gepakt en werd ik direct overvallen door een enorme keuzestress, want werkelijk alles in dit boek ziet er lekker uit.

Misschien nog wat bedwelmd door het kerstige feestgedruis, koos ik voor de Japanse handrolletjes. Een feestelijk gerechtje uit het hoofdstuk Exotische salades. Dit is misschien direct een goed moment om op te biechten dat ik een beetje eigenwijs ben wanneer het om recepten gaat. En met het inkopen van ingrediënten gaat het ook niet altijd vlekkeloos. Zo was ik in dit geval de wortels vergeten en had ik enkel gele en geen rode paprika. Maar dat geeft niks, want zonder wortel smaakt het ook prima we hadden nog wel een handje tomaatjes (qua kleur perfect als vervanging voor de rode paprika). Eten weggooien doe ik niet, dus mijn gerechten zijn soms een beetje een ratjetoe van wat ik nog uit de koelkast of tuin opduikel.

Ook goed om te weten: Tim en ik zijn grote eters. Wat voor ons een portie voor twee personen is, zou voor jou zomaar eens een bordje extra kunnen zijn. Mocht dat nou zo zijn, gooi de left-overs dan niet weg maar bewaar de ingrediënten, dan heb je direct een fijne lunch te pakken!

Eten weggooien doe ik niet, dus mijn gerechten zijn soms een beetje een ratjetoe van wat ik nog uit de koelkast of de tuin opduikel.

De Japanse handrolletjes waren voor ons echt een winnaar in alle opzichten. Het is gemakkelijk te maken, ziet er geweldig uit, is voedzaam en smaakt super lekker. Enige nadeel is misschien dat zo ongeveer het ons hele servies op tafel stond tijdens het eten 😉

Laat je niet ontmoedigen door de lange lijst met ingrediënten. Ik geef toe; het is even een commitment om alles te verzamelen, maar lang niet alles is noodzakelijk en wanneer je de zaak eenmaal bij elkaar hebt dan is het bereiden echt zo gepiept.

Japanse handrolletjes met tofu en ingelegde groenten

Ingrediënten

  • 150 gram (zilvervlies)rijst
  • 300 ml groentebouillon
  • 1 el koolzaadolie
  • 200 gr stevige tofu (zie tips)
  • 100 gr enoki paddenstoelen óf verse shiitakes in plakjes
  • 1 el rijstwijn
  • 1 tl donkere sojasaus (zie tips)
  • 2 el lichte sojasaus of tamari (zie tips)
  • 1 el heldere rijstazijn (zie tips)
  • beetje shichimi togarashi naar smaak (evt. vervangen met chilivlokken)
  • 1 el geroosterde sesamolie (zie tips)
  • klein handje fijngehakte bieslook
  • 1 handje babyspinazie
  • 4-6 norivellen diagonaal doormidden geknipt
  • voor de ingelegde groenten
  • halve komkommer
  • 1 wortel (maar zonder kan dus ook)
  • 1 rode paprika (maar met mini tomaatjes was ook lekker)
  • 1 gele paprika
  • 1 tl geroosterde zwarte sesamzaadjes (zie tips)
  • 50 ml gekruide rijstazijn (zie tips)
  • om erbij te serveren
  • 1 tl sriracha (of meer naar smaak)
  • 2 el vegan mayonaise (optioneel)
  • handje ingelegde gember
  • handje ingelegde rettich (optioneel)

Bereiding

  1. Verwijder de zaadlijsten van de komkommer. Snijd de komkommer, wortel en paprika in luciferreepjes. Tip: ik gebruikte mijn spiraalsnijder om lange slierten te snijden van de komkommer.
  2. Doe de gesneden groenten bij elkaar in een niet-metalen kom, voeg de gekruide rijstazijn toe, dek af en zet 20 minuten in de koelkast.
  3. Doe de rijst en bouillon in een kookpan met deksel en breng aan de kook. Wanneer het kookt, zet je het vuur laag en mag de deksel op de pan. Houd de kooktijd van jouw rijst aan en houd het een beetje in de gaten zodat het niet kan droogkoken. Zodra de rijst gaar is, roer je de korrels los en giet je het over in een serveerschaal waarin de rijst kan afkoelen.
  4. Pulk de enoki-paddenstoelen uit elkaar indien van toepassing of snijd de shiitakes in plakjes. Snijd de tofu in staafjes van ongeveer 2 centimeter. Hak de bieslook fijn en zet even apart.
  5. Zet alvast alle ingredienten klaar die straks de pan in gaan, zodat je snel kunt werken wanneer het zo ver is: de paddenstoelen, tofu, rijstwijn, donkere sojasaus, lichte sojasaus (of tamari), heldere rijstazijn, shichimi togarashi en geroosterde sesamolie.
  6. Verhit een wok op hoog vuur totdat deze begint te roken. Schenk de koolzaadolie erin en voeg de tofu en paddenstoelen toe zodra de olie heet is. Roerbak 2 minuten en blus af met de rijstwijn. Voeg de donkere sojasaus, lichte sojasaus (of tamari) en de heldere rijstazijn toe. Breng op smaak met shichimi togarashi en geroosterde sesamolie. Roer door, strooi de fijngehakte bieslook erover en schep het mengsel op een serveerschaal.
  7. Haal de ingelegde groenten uit de koelkast, laat uitlekken en schep over op een serveerschaal. Wanneer je niet zeker bent of alle groenten op zullen gaan, bewaar dan de azijn waarin je de groenten hebt ingelegd. Als je dan restjes wilt bewaren kun je de groenten terug gieten in de azijn zodat ze de smaak goed vasthouden in de koelkast.
  8. Zet ook de spinazie, rijst, ingelegde gember en norivellen klaar op tafel.
  9. Mix tot slot een beetje vegan mayo met de sriracha in een bakje (of laat de mayo weg en gebruik alleen sriracha)
  10. Leg een stuk norivel op je hand en vul met alles dat je lekker lijkt. Rol op tot een ijshoorntje et voilà: je eigen Japanse handrolletje. Eet smakelijk!

Tips: Als je het leuk vind en vaker Aziatische gerechten kookt, plan dan een tripje naar de Aziatische supermarkt in om een aantal basis ingrediënten te kopen wanneer je ze nog niet in huis hebt. Geroosterde sesamolie is bijvoorbeeld echt véél sterker van smaak dan de versie van niet-geroosterde sesam. Hetzelfde geldt voor de geroosterde zwarte sesamzaadjes.

Heb je daar nou helemaal geen zin in? No sweat. Wees lief voor jezelf, en een beetje creatief. Kies in plaats van de gekruide rijstazijn bijvoorbeeld een lekkere azijn die je al in huis hebt, gebruik de sojasaus die je altijd gebruikt en vervang de shichimi togarashi lekker met chilivlokken (of laat het weg).

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

  1. Pingback:Vegan worteltaart (carrot cake) - De kleine groene keuken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *