P

Pompoen-pindasoep met zoete aardappel

Bovenaanzicht van pompoen-pindasoep met zoete aardappel
Vooraanzicht van pompoen-pindasoep met zoete aardappel

Deze pompoen-pindasoep is een heerlijk voedzaam en troostrijk soepje voor bij de lunch, of als voorgerecht bij een wat uitgebreider diner.

Maak ‘m zo mild of pittig als je zelf wilt door iets minder of misschien juist meer rode peper toe te voegen. Het is ook heel lekker om op het laatst nog een beetje kokosmelk toe te voegen, maar ik liet dit deze keer achterwege omdat ik dit soepje al perfect vind qua textuur en romigheid.

Liever geen pinda’s maar wel gek op pompoen? Ik maakte eerder een pompoensoep met rode linzen en quinoa, misschien is dat een goede match!

Pompoen-pindasoep met zoete aardappel

Ingrediënten

  • 1 kleine rode ui
  • 1 sjalotje
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • 2,5 cm gember
  • 1 el koolzaadolie
  • 300 gr zoete aardappel
  • 750 gram flespompoen
  • 1 tl komijnpoeder
  • ½ tl kaneel
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 liter groentebouillon
  • 100 gr pindakaas
  • om te garneren
  • handje verse koriander
  • 100 gr taugé
  • handje pinda’s
  • 1 bosui

Bereiding

  1. Pel en snipper de ui en het sjalotje. Pel de knoflook en snijd fijn. Schil de gember en snijd fijn. Hak de rode peper in grove plakjes. Verwijder eventueel de pitjes van de peper wanneer je niet zo van pittig eten houdt en bepaal zelf hoeveel peper je toevoegt.
  2. Schil de zoete aardappel en de pompoen en snijd in kleine stukjes van een halve centimeter.
  3. Zet de groentebouillon alvast klaar, zodat deze straks heet bij de groenten kan.
  4. Verhit de koolzaadolie in een grote soeppan op middelhoog vuur. Fruit de ui, het sjalotje, de knoflook en de rode peper 2-3 minuten totdat de ui glazig is.
  5. Voeg het kaneelpoeder, komijnpoeder en korianderpoeder toe en rooster al roerend even mee. Voeg wanneer de kruiden aan de onderkant van de pan gaan plakken de pompoen, zoete aardappel en bouillon toe.
  6. Roer de specerijen goed los van de bodem en breng de soep aan de kook. Zet het vuur dan lager en laat 15 minuten zachtjes koken totdat de stukjes zoete aardappel en pompoen zacht zijn.
  7. Voeg de pindakaas toe aan de soep en roer goed door, totdat de pindakaas helemaal zacht geworden is en met de soep mengt.
  8. Pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel en proef. Voeg eventueel nog wat extra water toe wanneer je de soep graag iets dunner eet. Proef en breng zo nodig op smaak met peper en zout.
  9. Hak de koriander grof en snijd de bosui diagonaal in dunne plakjes. Garneer de pompoen-pindasoep met taugé, pinda’s, bosui en koriander. Eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

  1. Pingback:Vegan paddenstoelensoep - De kleine groene keuken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *