R

Rijkgevulde linzensoep met wortel en zoete aardappel

Lichtzoete, rijkgevulde linzensoep met wortel en zoete aardappel

Bij mij gaat de consumptie van bepaalde producten altijd een beetje in fases. Zo ook met linzen, kennelijk. De afgelopen maanden zijn de linzen een beetje van mijn radar verdwenen, maar afgelopen week werd ik ineens weer aan hun bestaan herinnerd en had ik direct zin om ze weer overal bij de kieperen. Je snapt; er moest een linzensoep komen. Er zijn natuurlijk duizend manieren om linzensoep te maken, maar deze lichtzoete en rijkgevulde linzensoep mag zéker op je lijstje!

Waarom was het ook al weer zo’n goed idee om linzen te eten? Leuk dat je het vraagt! Linzen zijn rijk aan eiwit en vezels én komen van nature met een aantal belangrijke vitamines en mineralen. Helemaal niet zo’n gek idee dus, om regelmatig een blikje linzen door je prakkie te gooien 🙃

Deze rijkgevulde linzensoep is wat mij betreft dus wel een winnaar, maar er zijn natuurlijk meerdere wegen die leiden naar Rome. Dus heb je de smaak te pakken en ga je vaker zorgen voor zo’n voedzaam soepje bij de lunch? Kijk dan zeker ook eens naar deze recepten voor Pompoen-pindasoep met zoete aardappel (perfect voor het herfstseizoen) en Vegan misosoep (perfect voor altijd want misosoep ♥️).

Rijkgevulde linzensoep met wortel en zoete aardappel

Ingrediënten

  • 1 el neutrale olie om in te bakken
  • 250 gr rode splitlinzen
  • 1 middelgrote (paarse) zoete aardappel
  • 3 grote wortels 
  • 1 blik tomatenblokjes 
  • 10 takjes verse tijm 
  • 1 middelgrote ui 
  • 4 teentjes knoflook
  • 30 gr verse gember 
  • 1 tl oregano 
  • ½ tl gedroogde tijm
  • 2 tl sambal oelek (of verse rode chilipeper naar smaak)
  • 1 groentebouillonblokje goed voor 500ml
  • 1½ liter kokend water
  • snuf zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1 el misopasta
  • ½ limoen
  • 1 blik gekookte linzen (400 gr)
om te garneren
  • handje verse koriander
  • schijfje limoen

Bereiding

  1. Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes van ongeveer 1 centimeter. Maak de wortels schoon en snijd in halvemaantjes van ongeveer 0,5 centimeter. Ris de blaadjes van de takjes tijm, snipper de ui en hak de knoflook en gember zo fijn als je zelf lekker vind.
  2. Verhit wat olie in een grote soeppan en fruit hierin de ui, knoflook en gember op laag vuur in een paar minuutjes zacht.
  3. Voeg de sambal, gedroogde tijm en oregano toe en roer een halve minuut mee. Zet het vuur daarna iets hoger en voeg dan ook de gesneden groenten en verse tijm toe. Bak een paar minuutjes mee.
  4. Blus af met het kokende water en voeg ook de tomaten uit blik, het bouillonblokje en de misopasta toe.
  5. Breng het geheel zo nodig opnieuw aan de kook, voordat je de rode splitlinzen erbij doet.
  6. Zet het vuur lager en laat het geheel ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen.
  7. Proef of alle groenten zacht zijn geworden en pureer het geheel dan tot een soep met een grove structuur. Ik vind het zelf lekker als er nog stukjes wortel en zoete aardappel intact blijven, dus pureer deze soep echt maar heel summier. Trek hier vooral lekker je eigen plan!
  8. Roer tot slot nog een blikje (afgespoelde en uitgelekte) linzen door de soep. Et voilà: je rijkgevulde linzensoep is klaar! Garneer met wat verse koriander en een schijfje limoen en eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *