Bovenaanzicht van schaal met notenspread op basis van cashewnoten. Ernaast liggen twee crackers besmeerd met deze notenspread.

Het is tegenwoordig gelukkig niet meer zo ingewikkeld om lekker plantaardig broodbeleg te vinden in de supermarkt, maar niets is zo lekker als een zelfgemaakte spread. Deze notenspread was echt een gamechanger voor mij. Hij is snel en simpel, je kunt er eindeloos mee variëren en hij smaakt goddelijk! Er staat bij ons altijd wel een potje in de koelkast.

Deze versie maakte ik met cashewnoten en een overgebleven broccoli stronk. De toevoeging van de broccoli maakt ‘m wat subtieler van smaak. Ik maak deze notenspread op basis van cashewnoten ook heel vaak zonder extra groenten erin of juist met overgebleven verse groene kruiden en ik varieer regelmatig met specerijen. Kortom: probeer, proef en maak jouw eigen perfecte notenspread! Ik weet zeker dat ‘ie voor altijd in je repertoire zal blijven.

Notenspread

Ingrediënten

  de basis
 • 200 gr ongebrande cashewnoten
 • 100 ml water
 • 1 snufje zeezout
 • ½ tl kerriepoeder
 • 1 snuf chilipoeder
 • ½ tl gerookte paprikapoeder
 • optioneel toevoegen
 • 1 stronk van een broccoli
 • 2 handjes salieblaadjes
 • 3 eetlepels edelgistvlokken

Bereiding

 1. Rooster de cashewnoten kort in een droge koekenpan totdat ze een beetje goudbruin kleuren en heerlijk gaan geuren. Deze stap is niet strict noodzakelijk (als ik haast heb sla ik ‘m over) maar maakt wel dat de noten iets zachter de keukenmachine in gaan.
 2. Doe de cashewnoten in een keukenmachine en maal totdat er een vettige, klonterige massa ontstaat. Ik gebruik de ice crush stand op mijn keukenmachine voor de eerste 15 – 20 seconden, daarna zet ik de machine op de hoogste stand. Afhankelijk van de kracht in de keukenmachine die je gebruikt, zal je sneller of langzamer het gewenste resultaat zien.
 3. Zodra de massa begint te klonteren, zet je de machine even uit en voeg je het zout en de specerijen toe. Voeg de helft van het water toe en zet de machine weer aan. Kijk goed naar de substantie in de machine en voeg beetje bij beetje meer water toe, totdat je de gewenste dikte hebt bereikt.
 4. Voeg eventueel nog extra’s toe (bijvoorbeeld de stronk van een broccoli) en zet de machine weer aan totdat je mengsel de gewenste dikte heeft bereikt. Proef en breng eventueel verder op smaak.
 5. Je notenspread is klaar om opgegeten te worden! In een afgesloten pot blijft de spread gemakkelijk een paar dagen goed in de koelkast. Eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

 1. Pingback:Vegan pesto met boerenkool - De kleine groene keuken

 2. Pingback:Vegan paté met walnoot en salie - De kleine groene keuken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *