Z

Zuurkoolschotel met koolrabi en seitan

Zuurkoolschotel met koolrabi en seitan (veganistisch)

Zuurkoolschotel, wie is er niet groot mee geworden?! Nou, ik. Hoewel mijn moeder dol was op zuurkool, is het haar in mijn jonge jaren helaas nooit gelukt om mij enthousiast te krijgen. Nu is dat op zich niet zo verwonderlijk, want ik lustte eigenlijk alleen sperziebonen uit blik en appelmoes. Maar gelukkig heeft de tijd haar werk gedaan, waardoor zelfs deze doorgewinterde zuurkoolhater zo nu en dan warm loopt voor echte Hollandse pot! Vandaag maakte ik zelfs helemaal op eigen initiatief deze (mega lekkere) zuurkoolschotel met koolrabi en seitan. De wonderen zijn de wereld nog niet uit! 😉

Ik mag het dan echte Hollandse pot noemen, maar eerlijk gezegd vind ik dat wat weinig eer voor deze overheerlijke kruidige schotel. De combinatie van de gefermenteerde kool (erg goed voor je darmen) met het zoete van de rozijntjes en het hartige van de specerijen en de seitan maken dit gerecht écht een feestje. Zeker nu de dagen weer wat langer worden!

Meer herfstige inspiratie nodig? Ik denk dat ik deze Vegan risotto met geroosterde pompoen en Vegan chili sin carne van pastinaak, rode linzen en zwarte bonen binnenkort maar weer eens ga maken.

Zuurkoolschotel met koolrabi en seitan

Ingrediënten

  • 750 – 1000 gr kruimige aardappelen
  • 1 koolrabi
  • 400 gr zuurkool
  • 1 handje rozijnen
  • 350 gr (gekruide) seitan
  • 1 el sojasaus
  • snuf zout en versgemalen zwarte peper
  • 1 el mosterd
  • scheutje plantaardige kookroom
  • 1 el plantaardige boter
  • handje vegan kaas
  • 1 el neutrale olie om in te bakken
specerijenmix
  • ¼ tl kaneelpoeder
  • 1 tl kerriepoeder
  • ¼ tl korianderpoeder
  • ½ tl komijnpoeder
  • ¼ tl kardemompoeder
  • 1 snuf chilipoeder (naar smaak)

Bereiding

  1. Schil de koolrabi en snijd in grove blokken van ongeveer 2,5 centimeter. Doe hetzelfde met de aardappels (schillen hoeft niet) en kook samen in ruim kokend water gaar. Dit zal ongeveer 20 minuten in beslag nemen.
  2. Laat de seitan uitlekken en snijd in grove stukken. Verhit wat neutrale olie in een wok of hapjespan en bak de seitan hierin enkele minuten aan. Breng (extra) op smaak met de sojasaus.
  3. Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet. Verdeel daarna over de bodem van een ovenschaal. Meng de specerijen in een kommetje door elkaar en strooi de specerijenmix over de zuurkool. Verdeel daarna ook de rozijnen en seitan over de laag zuurkool.
  4. Giet het water uit de pan wanneer de aardappels en koolrabi gaar zijn. Voeg dan de plantaardige boter, een scheutje plantaardige kookroom en de mosterd toe en stamp het geheel tot een grove puree. Breng verder op smaak met zout en peper.
  5. Verwarm de oven voor naar 200 graden.
  6. Smeer de puree over de zuurkool uit, bestrooi met een handje vegan kaas en schuif het geheel ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  7. Na een half uurtje is je zuurkoolschotel met koolrabi en seitan als het goed is mooi goudbruin gekleurd en klaar om opgegeten te worden. Eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.