Pho is een super lekkere Vietnamese noedelsoep die traditioneel vaak met vlees bereid wordt. Vandaag deel ik een recept voor een vegan pho met je, met volkoren rijstnoedels en shii take, paksoi, spinazie en taugé. Dit recept -geïnspireerd op dit recept van Living the green life– is echt een uitkomst voor dagen waarop snel een voedzame maaltijd op tafel moet staan!
Heb je de smaak te pakken en heb je zin om helemaal los te gaan met noedelsoepen? Kijk dan ook eens naar dit recept voor Currynoedelsoep met oesterzwam en tofu!
Vegan pho (noedelsoep)
Ingrediënten
- 100 gram bruine rijstnoedels
- 4 of 5 grote stengels van een paksoi
- 100 gram verse spinazie
- 2 sjalotjes
- 100 gram shii take
- 3 of 4 cm verse gember
- 2 teentjes knoflook
- 1 chilipeper
- 3 kruidnagels
- 1 kaneelstokje
- ½ tl venkelzaadjes
- 1 steranijs
- 1000 ml groentebouillon
- 1 el sojasaus
- 3 bosuitjes
- handje verse koriander
- 1 el plantaardige olie
- beetje sriracha (naar smaak)
- handje pinda’s (optioneel)
Bereiding
- Bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel goed af met koud water en zet tot gebruik opzij.
- Snipper de sjalotjes, snijd de knoflook en de chilipeper fijn (verwijder de pitjes als je niet van pittig eten houd) en rasp de gember.
- Verhit de olie in een ruime soeppan en fruit daarin de sjalotjes in enkele minuten zacht. Voeg daarna de knoflook, gember, chilipeper, steranijs, kaneel en venkelzaadjes toe en bak enkele minuten mee.
- Giet de bouillon in de pan, voeg de sojasaus toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat 10 tot 15 minuten zachtjes pruttelen.
- Snijd de shii take en de paksoi in plakjes, hak de koriander grof en snijd de bosui in dunne ringetjes.
- Proef de bouillon en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
- Vis de steranijs, het kaneelstokje en (als het lukt) de kruidnagels uit de bouillon en voeg daarna de shii take, paksoi en spinazie toe aan de pan. Roer goed door en verwarm ongeveer 5 minuten mee.
- Verdeel de noedels over diepe kommen en schep de bouillon met groenten erover. Dien de vegan pho heet op en garneer met de bosui, koriander en taugé. Ook heel lekker met een beetje sriracha en/of een handje pinda’s erover 🙂
- Eet smakelijk!
Als je liever een heldere bouillon eet, dan kun je de bouillon na stap 4 door een zeef gieten zodat er een heldere bouillon over blijft. Vang de bouillon op en doe deze terug in de pan. Ga daarna verder met stap 5 van het recept.
Ik kies ervoor om de bouillon niet te zeven, omdat ik het lekker vind om de ui, knoflook, gember en chilipeper gewoon lekker op te eten. Wel vis ik later de steranijs, het kaneelstokje en de kruidnagel uit de bouillon. Da’s iets meer gedoe en een heldere bouillon oogt ook iets netter. Maak er zelf vooral iets moois van!