S

Snelle lunch salade met linzen en quinoa

Bovenaanzicht met bakje snelle lunch salade met quinoa en linzen

Nu het al weer de hele week flink waait, heb ik al weer lekker veel kitesurf uren in de benen. Mij kun je niet gelukkiger maken, maar na een paar stevige sessies begint mijn lichaam vaak wel om extra voedzame maaltijden te schreeuwen. Vandaag dus geen grote stapel boterhammen voor mij, maar een snelle lunch salade boordevol vitamines en eiwitten.

Als veganist is het in het begin soms even puzzelen om erachter te komen hoe je met een plantaardig dieet alle benodigde bouwstenen het lijf in kunt krijgen. Mocht je daar nou ook nog mee worstelen, dan kan ik je van harte aanbevelen om De Vegarevolutie eens te lezen. In dat boekje wordt heel helder en overzichtelijk uitgelegd wat een mens nodig heeft aan vitamines en mineralen, uit welke producten die belangrijke stoffen gehaald kunnen worden en wat je als veganist zou kunnen aanvullen met supplementen.

Om als planteneter genoeg hoogwaardige eiwitten binnen te krijgen, is het belangrijk om verschillende plantaardige eiwitbronnen te combineren. Het lichaam kan namelijk maar zeer beperkt aminozuren opslaan, dus het is belangrijk om alle essentiële bouwstenen min of meer tegelijk aan te bieden. De combinatie van granen en noten is bijvoorbeeld heel goed om tot een volledig bouwpakket te geraken, net als de combinatie van peulvruchten en granen.

In deze snelle lunch salade combineerde ik linzen (peulvrucht) met quinoa (graan) en verse groenten om tot een eiwitrijke maaltijd bomvol vitamines en mineralen te komen. Quinoa is overigens een heel bijzonder graan, want in tegenstelling tot de meeste andere plantaardige eiwitbronnen bevat dit supergraan wél alle essentiële aminozuren.

Iets meer tijd en zin in iets bijzonders? Kijk dan ook zeker eens daar deze fantastische Salade van geraspte rauwe bloemkool met geroosterde groenten en verse groene kruiden!

Snelle lunch salade met linzen en quinoa

Ingrediënten

  • 50 gram volkoren quinoa
  • 1 flinke bosui
  • 80 gram gedroogde groene linzen (of 200 gram linzen uit blik)
  • ½ avocado
  • 1 handje snack tomaatjes
  • ½ komkommer
  • 1 handje verse koriander
  • ½ limoen
  • 1 el pompoenpitten
  • 1 el zonnebloempitten
  • 1 el olijfolie
  • 1 snuf zout en versgemalen zwarte peper
  • 1 el biologische kalamata olijven
  • 1 el balsamico zijn (optioneel)
  • 1 tl sriracha (optioneel)
  • 1 tl siroop (ik gebruikte agave) – optioneel
  • 1 tl mosterd (optioneel)

Bereiding

  1. Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel na met koud water. Zet tot gebruik opzij.
  2. Kook de linzen in 20 minuten gaar. Giet af en spoel na met koud water. Zet tot gebruik opzij. Indien je linzen uit blik gebruikt dan hoef je de linzen enkel af te gieten en af te spoelen.
  3. Snijd de tomaatjes en olijven doormidden, snijd de komkommer in blokjes, snijd de bosui in ringetjes en hak de koriander grof. Snijd de avocado in blokjes of plakjes.
  4. Verzamel de linzen, quinoa, komkommer, avocado, tomaat, bosui, koriander en olijven samen met de zonnebloempitten en pompoenpitten in een grote mengkom en schep om.
  5. Besprenkel met olijfolie en knijp de halve limoen boven de salade uit. Bestrooi met zout en peper en proef.
  6. Breng verder op smaak met je favoriete smaakmakers. Ik koos vandaag voor een cocktail van balsamico azijn en sriracha, maar ik maak de dressing voor deze snelle lunch salade ook heel vaak alleen met een combinatie van olie, limoen en een beetje siroop. Of juist met een beetje olie, mosterd en siroop. Kies waar jij zin in hebt en eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

  1. Pingback:Tortillas met knapperige tofu - De kleine groene keuken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *