T

Tofu teriyaki met geroosterde groenten

Balletjes van tofu teriyaki met geroosterde groenten uit de oven

Het zal je niet ontgaan zijn dat ik het leuk vind om zo veel mogelijk elementen uit mijn voeding zelf te maken. En hoewel ik het een heel goede ontwikkeling vind dat er in de supermarkt steeds meer keuze is in het vleesvervanger schap, koop ik toch niet zo vaak kant en klare vleesvervangers. Daarvoor vind ik het veel te leuk om zelf te experimenteren met smaken en texturen! Vandaag deel ik een van mijn laatste experimenten met je. Ik maakte namelijk tofu teriyaki balletjes met geroosterde groenten. Een stuk simpeler dan je misschien zou verwachten, en super lekker!

Ik zag dit recept voorbij komen op het instagram account van @livingthegreenlife, waarop mijn nieuwsgierigheid direct gewekt was. Ik was een beetje eigenwijs en gebruikte lichte i.p.v. donkere basterdsuiker, waardoor mijn balletjes minder mooi van kleur zijn geworden dan gehoopt. Maar met de smaak was absoluut niets mis, dus wat mij betreft is dit zeker een aanrader om ook eens te proberen!

Ik ben het afgelopen jaar echt een enorme tofu fan geworden, vanwege de gigantische veelzijdigheid die dit voedzame goedje biedt. Ben jij ook geïnspireerd geraakt om vaker met tofu aan de gang te gaan? Of gewoon nieuwsgierig naar wat er allemaal mogelijk is? Kijk dan vooral ook eens naar deze recepten waarin ik tofu gebruikte:

Tofu teriyaki met geroosterde groenten

  • Aantal personen: 2-3
  • Afdrukken

Ingrediënten

voor de tofu teriyaki
  • 375 gr tofu
  • 50 ml sojasaus
  • 2 el donkere basterdsuiker
  • 1 el rijstazijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 cm verse gember
  • 1 el geroosterde sesamolie
  • 1 el maizena opgelost in 1 el water
  • 2 el gebroken lijnzaad
  • 100 gr bloem
  • 1 el neutrale olie om in te bakken
voor de geroosterde groenten
  • 1 grote broccoli
  • 2 rode paprika’s
  • 1 snuf zout en versgemalen zwarte peper
  • 2 el olie naar keuze
om te garneren
  • 1 limoen
  • handje verse koriander
  • 1 el lichte en donkere sesamzaadjes (optioneel)
voor erbij
  • 170 gr zilvervliesrijst

Bereiding

  1. Laat de tofu uitlekken en duw overtollig vocht eruit. Doe de tofu samen met de overige ingrediënten voor de tofu teriyaki in een keukenmachine en laat draaien totdat je een homogeen mengsel hebt.
  2. Rol balletjes van het deeg (tip: maak je handen nat) en laat de balletjes 20 minuten rusten in de koelkast.
  3. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  4. Verwarm de oven voor naar 200 graden.
  5. Snijd de roosjes van de broccoli en snijd de paprika in grove stukken. Doe de broccoli en paprika in een grote braadslede en verdeel de olie over de groenten. Hussel goed om en strooi er een flinke snuf zout en versgemalen zwarte peper over. Schuif ongeveer 25-30 minuten in de oven, totdat de broccoli een beetje knapperig is geworden.
  6. Haal de tofu teriyaki balletjes uit de koelkast en verhit een eetlepel olie in een ruime koekenpan. Bak de tofu teriyaki rondom bruin.
  7. Verdeel de tofu teriyaki met geroosterde groenten over de borden en dien op met de rijst. Garneer met wat fijngesneden koriander, sesamzaadjes en limoen. Eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *