Vegan quiche met tofu vulling en groenten

Voordat ik helemaal plantaardig at, maakte ik vaak en graag hartige taarten. Daar gingen dan aardig wat zuivelproducten in wat het geheel erg lekker maakte, maar ook erg vettig én niet al te best voor dier en planeet. Ik was dus behoorlijk gemotiveerd om een fijn recept voor vegan quiche te vinden, want het leek me niks om voortaan quicheloos door het leven te gaan.

Na een kleine online zoektocht stuitte ik op dit recept voor vegan quiche, wat mijn aandacht trok doordat er niet alleen instructies in staan voor het maken van de vulling maar óók voor het deeg. Ik zette het recept een beetje naar mijn hand, probeerde het uit en…. met succes! Het deeg blijft lekker stevig en knapperig, zelfs op de bodem. En de vulling is echt super fijn van textuur en heel smaakvol. Kortom: deze vegan quiche is een hit!

Vegan quiche

Ingrediënten

    voor het vegan hartige taart deeg
  • 1 el chiazaad
  • 3 el water
  • 150 gr amandelmeel
  • 140 gr volkoren (tarwe)meel
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 snuf zeezout
  • 3 el olijfolie
  • 1 tot 3 el water
  • voor de vegan quiche vulling
  • 375 gr uitgelekte tofu
  • 1 tl oregano
  • 70 gr tomatenpuree
  • 1 el olijfolie
  • 1 prei
  • 1 rode ui
  • 6 teentjes knoflook
  • 1 snuf zout en versgemalen peper
  • 300 gr kastanje champignons
  • 1 rode peper
  • 150 gr oesterzwam
  • 1 paprika
  • 1 courgette
  • 150 gr semi zongedroogde tomaat
  • 1 handje biologische kalamata olijven

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor naar 180 graden. Bekleed de onderkant van een bakvorm met bakpapier en vet de gehele vorm (inclusief het bakpapier) in met plantaardige margarine.
  2. Maak dan eerst het deeg. Begin door 1 eetlepel chiazaad met 3 eetlepels water te mengen. Zet 5 tot 10 minuten opzij; dit mengsel wordt je eivervanger.
  3. Meng dan in een grote kom het amandelmeel, tarwemeel, de oregano en het zout door elkaar. Voeg dan het mengsel van chiazaad en de olijfolie toe. Vermeng goed en voeg dan beetje bij beetje het water toe. Kneed het deeg goed, totdat er een tikkeltje kleverig geheel ontstaat.
  4. Kneed het deeg tot een bal en rol het dan voorzichtig met een deegroller uit totdat je de springvorm ermee kan bekleden. Bekleed de vorm, prik dan met een vork wat gaatjes in de onderkant en bak het deeg ongeveer 14 minuten blind. Om te voorkomen dat de onderkant omhoog komt, kan het helpen om blindbak korrels of gedroogde bonen/ongekookte rijst te gebruiken als steunvulling.
  5. Haal het deeg na 14 minuten uit de oven en zet even apart, zodat het kan afkoelen.
  6. Laat ondertussen de tofu uitlekken en breek in grove stukken. Verzamel de stukken samen met de tomatenpuree in een grote maatbeker en pureer tot een glad geheel. Roer de edelgist vlokken erdoor. Proef de vulling en breng eventueel op smaak met zout en peper. Zet tot gebruik opzij.
  7. Snijd de prei in ringen, de paprika en courgette in blokjes en de champignons in stukjes. Scheur de oesterzwammen in reepjes, snipper de ui en snijd de knoflook en rode peper fijn.
  8. Verhit een beetje olie in een ruime hapjespan en fruit daarin de ui zacht. Voeg dan de knoflook, rode peper, champignons en oesterzwam toe en bak enkele minuten totdat de champignons het eerste vocht beginnen los te laten. Voeg dan de courgette, prei en paprika toe en bak nog enkele minuten mee, totdat er al aardig wat vocht uit de groenten is gelopen.
  9. Haal de pan van het vuur. Giet voorzichtig het grootste gedeelte van het vocht uit de groenten en voeg het tofu mengsel toe aan de pan. Vermeng de groenten met de tofu en proef. Breng eventueel op smaak.
  10. Verdeel de vegan quiche vulling over het blindgebakken deeg in de springvorm en verspreid de olijven en semi-zongedroogde tomaten over de bovenlaag.
  11. Bak de vegan quiche in 30-35 minuten af in een voorverwarmde oven (180 graden).
  12. Eet smakelijk!

Heb je nou geen zin om zelf deeg te maken, gebruik dan lekker plantaardig kant-en-klaar deeg voor hartige taart. Tegenwoordig zijn er heel goede opties te verkrijgen bij de grotere supermarkten. En heb je niet alle groenten voor de vulling in huis, of gebruik je liever andere groenten? Ga los! Maak er je eigen lievelingsrecept van 🙂

Oh ennehm, als je deze vegan quiche net als wij in wilt zetten als hoofdmaaltijd dan is het heel lekker om er een fijne groene salade bij te geven. Ik maakte er bijvoorbeeld deze spinaziesalade bij.

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *