Toen ik aan het begin van de lente het ontwerp van onze moestuin maakte, koos ik ervoor om meiraapjes in te zaaien. Ik moest wel eerst opzoeken wat meiraapjes eigenlijk zijn, want gegeten heb ik ze nog nooit. Laat staan geteeld. Nu blijkt dat niet alleen de knolletjes eetbaar zijn, maar ook het blad! Sterker nog, het blad van de meiraap of meiknol -de raapstelen- zijn nog veel voedzamer dan de knollen zelf. Feest dus, want gisteren kon ik de eerste lading raapstelen oogsten. Op het menu vandaag daarom een salade met couscous en raapstelen!
Raapstelen hebben qua smaak en textuur wel iets weg van radijsloof. Mijn blad was al behoorlijk groot, maar wanneer raapsteeltjes jong geoogst worden dan blijft het blad lekker klein en zelfs nog iets scherper van smaak. In beide gevallen kan het gewoon gegeten worden.
Ik had dus nog nooit raapstelen gegeten of ermee gekookt, dus ik heb er even een onderzoekje aan gewaagd. Google leerde me dat dit fijne bladgroen het zowel rauw als geroerbakt goed doet. Gezien het prachtige weer van de afgelopen tijd en mijn opvallende honger naar salade, koos ik ervoor om mijn raapstelen deze keer rauw te verwerken in een salade met couscous. Ik vond dit recept dat ik als leidraad gebruikte en ging aan de slag!
Meer salade inspiratie? Ik maakte deze week ook nog deze heerlijke Salade met rode biet en radijs en deze Zomerse salade met mango en nori.
Salade met couscous en raapstelen
Prachtig kleurrijke salade met couscous en raapstelen én een frisse tofu topping.
Ingrediënten
- 150 gr gekookte kikkererwten
- 1 handsinaasappel
- 150 gr volkoren (spelt)couscous
- 1½ el extra vierge olijfolie
- ½ potje biologische kalamata olijven
- 250 gr kleine tomaatjes
- 3 gekookte bietjes
- 4 of 5 radijsjes
- 100 gr raapstelen
- ½ limoen
- snuf zeezout en versgemalen zwarte peper
voor de tofu topping
- 100 gr tofu
- ½ tl sumak
- 2 el plantaardige yoghurt
- ½ limoen
- snuf korianderpoeder
- ½ tl gemberpoeder
- 1 el edelgistvlokken
- ½ el witte balsamico azijn
- snuf versgemalen zwarte peper
- ½ teentje knoflook
om te garneren
- 2 of 3 bieslook bloemetjes (optioneel)
- 1 el pompoenpitten
- handje verse munt
Bereiding
- Begin met het maken van de tofu topping. Laat de tofu uitlekken en duw het overtollige vocht eruit. Verkruimel de tofu boven een kom en voeg de overige ingrediënten voor de topping toe. Roer goed om en proef. Breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
- Snijd de raapstelen grof, halveer de tomaatjes, snijd de radijsjes in vieren en snijd de bietjes in blokjes. Verzamel samen met de kikkererwten en olijven in een grote kom. Voeg de olijfolie toe, knijp het sap van een halve limoen uit boven de kom en roer het geheel goed om.
- Was de sinaasappel, rasp het oranje van de schil en vang de zeste op in een maatbeker. Pers de sinaasappel uit boven de maatbeker en vul met water aan tot 250ml. Voeg de ras el hanout toe en breng het sinaasappelmengsel aan de kook.
- Doe de couscous in een kom of diep bord en giet het hete sinaasappelmengsel over de couscous. Laat afgedekt 5 minuten staan en roer de couscous daarna los met een vork. Breng op smaak met zout en peper.
- Roer de couscous door de groenten en verdeel je salade met couscous en raapstelen over de borden. Garneer met een paar flinke klodders tofu topping en wat pompoenpitten, bieslook bloemetjes en verse munt (optioneel).
- Eet smakelijk!