Full disclosure: ik ben niet vooruit te branden deze week, wat koken betreft. Ik denk dat het te maken heeft met de seizoensomslag die gaande is. Ik moet nog even omschakelen naar herfstmodus, maar tot dusver lukt het nog niet echt om de inspiratietrein op gang te krijgen. Zo kwam het, dat ik weer eens door een van mijn favoriete kookboeken bladerde; Asian Green van Ching-He Huang. Ik stuitte op een papiertje dat daar al eeuwig als bladwijzer dient en besloot dat het tijd werd om het recept op die pagina maar eens uit te proberen. Zo aten wij vandaag dus eindelijk deze Chinese rijstepap!
En ik ben blij toe, want dit gerecht kwam op het perfecte moment. De Chinese rijstepap is heerlijk warm en troostrijk, maar ook weer niet zo zwaar als een echte winterse stoofpot kan zijn. Bovendien is het in onze supermarkt tegenwoordig de grote improvisatieshow met alle lege schappen, dus toen ik precies de allerlaatste zoete aardappel en het allerlaatste bakje shiitake in mijn mandje gooide leek het allemaal wel voorbestemd 😉
Meer lekkers uit Asian Green? Eerder dit jaar maakte ik o.a. deze Seitan saté met courgettenoedels en deze Pittige kokosnoedels met geroosterde spruitjes en paprika. Eigenlijk is zo ongeveer elk gerecht uit dit boek de moeite waard, dus als je jezelf nog een kado wilt geven dan is dit zeker een aanrader!
Chinese rijstepap
Ingrediënten
- 100 gr zilvervliesrijst
- 1 middelgrote zoete aardappel
- 750 ml groentebouillon
- 1 el neutrale olie om in te bakken
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode chilipeper
- 100 gr shiitake
- 1 grote wortel
- 50 gr spinazie
- 1 – 2 el sojasaus
- versgemalen zwarte peper
- 1 tl (geroosterde) sesamolie
gekaramelliseerde ui
- 1 el neutrale olie om in te bakken
- ½ – 1 el lichte basterdsuiker
- 1 grote rode ui
- 2 tl sojasaus
om te garneren (optioneel)
- 1 handje verse koriander
Bereiding
- Snijd de wortel fijn en maak van de zoete aardappel kleine blokjes van maximaal 1 centimeter. Hak de knoflook en rode peper fijn, scheur de spinazie in grove stukken, snijd de rode ui in halve ringen en maak plakjes van de shiitake. Houd alles even apart van elkaar.
- Doe de rijst samen met de zoete aardappel blokjes in een kookpan en voeg 250 ml koud water + bouillon poeder (of afgekoelde bouillon) toe. Breng op middelhoog vuur aan de kook, zet het vuur daarna laag en leg het deksel op de pan. Laat 20 minuutjes rustig sudderen en roer de korrels daarna los met een vork.
- Verhit voor de gekaramelliseerde ui een wok met olie op hoog vuur. Voeg de uienringen en de suiker toe en bak 2-3 minuten, totdat de ui zacht en gekaramelliseerd is. Roer dan de sojasaus er doorheen en schep de gekaramelliseerde ui over in een bakje. Spoel de wok even om en zet ‘m daarna weer op het fornuis.
- Verhit opnieuw wat olie in de pan en roerbak de knoflook en rode peper een paar seconden. Voeg dan de wortel toe en roerbak het geheel nog eens 2 minuten. Schep dan het rijst-zoete aardappel mengsel er voorzichtig doorheen en voeg 500 ml kokend hete bouillon toe. Laat het geheel nog 8 minuten op middelhoog vuur koken.
- Voeg dan de shiitakes toe en laat nog een minuutje mee koken. Roer daarna de sojasaus, sesamolie en zwarte peper door je Chinese rijstepap. Proef en breng eventueel nog verder op smaak. Tot slot mag de spinazie nog een paar seconden mee geroerd worden, totdat de bladeren geslonken zijn.
- Verdeel de Chinese rijstepap over een paar kommen of borden en garneer met een handje verse koriander. Eet smakelijk!