Ik was vroeger niet zo gek op witlof. Of laat ik het beestje maar gewoon bij de naam noemen: ik vond het niet te eten. Rauw, gekookt of witlof uit de oven; mij deed je er geen plezier mee. De bittere smaak in combinatie met de snotterige structuur die de witlof vaak had aangenomen zodra ze op mijn bord belandde heeft me heel lang geen witlof doen eten.
Ik leerde pas enkele jaren geleden witlof eten, toen ik ontdekte dat salades met knapperige rauwe witlof en sinaasappel echt mega lekker konden zijn. Maar daarna heeft het nog héél lang geduurd voordat er gegaarde witlof uit mijn keuken gekomen is. Ik denk zelfs, dat dit de eerste keer is!
Over het algemeen geldt dat ik groenten die ik in welke bereiding dan ook lekker vind, nóg lekkerder zijn wanneer ze uit de oven komen. Dus dat wilde ik wel proberen: witlof uit de oven. Ik wist door mijn inmiddels ruime ervaring met het bereiden en opeten van witlofsalades ook al dat witlof goed combineert met sinaasappel. Dat ging ‘m dus worden! Ik zocht er nog een fijn basisrecept voor notenquinoa bij in Heel Veel Veg! en ging aan de slag.
Witlof uit de oven met sinaasappel, kikkererwten en notenquinoa
Ingrediënten
- 4 stronken witlof
- 150 gr gedroogde kikkererwten (of 1 blik)
- 1 handje groene olijven
- 1 sinaasappel
- 2 el koolzaadolie of olijfolie
- 1 snuf zout
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1 tl gemalen koriander
- ½ el siroop (optioneel; ik gebruikte agave)
- 1 handje verse koriander
- 1 handje vegan feta (optioneel)
- 150 gr volkoren quinoa
- 1 tl gemalen komijnzaad
- 1 tl gemalen korianderzaad
- 1 tl gemalen venkelzaad
- 1 snuf chilivlokken
- 50 gr hazelnoten
- 2 el koolzaadolie
- 50 gr zonnebloempitten
- 1 el sesamzaadjes
- ½ limoen
- snuf zeezout en zwarte peper
voor de NOTENQUINOA
Bereiding
- Week de gedroogde kikkererwten gedurende 10 tot 12 uur en kook ze vervolgens 45-60 minuten totdat ze gaar zijn. Indien je kikkererwten uit pot of blik gebruikt, dan kun je deze stap overslaan.
- Verwarm de oven voor op 210 graden.
- Halveer de stronken witlof in de lengte en leg ze met de snijzijde naar boven in een grote braadslede. Voeg ook de kikkererwten toe aan de braadslede. Snijd de olijven in plakjes en zet deze nog even opzij.
- Rasp de schil van een sinaasappel en pers de sinaasappel vervolgens uit. Vermeng het sap met de rasp en verdeel het mengsel over de groenten in de braadslede. Voeg ook het korianderpoeder, gerookte paprikapoeder en zout toe en schuif voor ongeveer 30 minuten in de oven. Voeg na 25 minuten de olijven toe aan de braadslede, zodat deze nog even kort mee verwarmen.
- Maak ondertussen de notenquinoa. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Vermeng vervolgens de komijn, koriander, venkel en chilivlokken tot een kruidenmengsel. Kneus de hazelnoten met het lemmet van een groot mes, zodat ze in stukken uit elkaar vallen. Vermeng de hazelnoten met de specerijen en voeg ook de zonnebloempitten en sesamzaadjes toe.
- Verhit 2 el koolzaadolie op middelhoog vuur en voeg het kruiden-notenmengsel toe. Bak ongeveer 5 minuten, todat de noten en zaden goud kleuren en alles heerlijk geroosterd begint te geuren. Roer voortdurend, om te voorkomen dat de mix aanbrandt.
- Laat de quinoa en het mengsel van kruiden en noten in een schaal glijden en schep goed om. Roer het sap van een halve limoen toe erdoor en proef. Breng eventueel op smaak met zout en peper.
- Haal de groenten uit de oven en verdeel over de borden. Onze witlof was vrij bitter, dus wij hebben er nog een beetje agave siroop overheen gedruppeld. Erg lekker! Serveer jouw witlof uit de oven met een handje verse koriander en eventueel met wat blokjes vegan feta. Eet smakelijk!
Pingback:Gierst met doperwtjes, hazelnoten en limoen - De kleine groene keuken
Pingback:Geroosterde wintergroenten met pruimen - De kleine groene keuken
Pingback:Spliterwtenpuree met geroosterde kool - De kleine groene keuken