G

Gierst met doperwtjes, hazelnoten en limoen

Bovenaanzicht van donker bord met daarop gierst (millet) met een puree van doperwtjes en hazelnoten

Eigenlijk is het doperwtje natuurlijk een typische zomergroente. Maar doordat doperwten het hele jaar door uit de diepvries verkrijgbaar zijn, is dit gerechtje met gierst met doperwtjes perfect om in de donkere maanden een zomerse smaaksensatie op het bord te toveren. En dat was precies waar ik zin in had!

Ik haalde mijn inspiratie voor dit gerechtje uit Heel Veel Veg!, een boekje waar ik eerder al een overheerlijke notenquinoa en romige bulgur uit bereidde. In het originele recept wordt geen gierst gebruikt maar parelspelt of parelgort. Dit zijn beide veel grotere en stevigere graansoorten dan gierst (ook wel millet genoemd). Bedenk dus zelf wat jou lekker lijkt en kies je graan op basis van je eigen voorkeuren. Ik had nog nooit gierst gegeten dus het leek me leuk om dit eens te proberen.

Het resultaat was echt heel lekker! De gierst maakt het geheel wel iets minder stevig dan bij een echte speltotto, maar dat mocht de pret absoluut niet drukken. De zomerse smaken van de doperwtjes en limoen combineren geweldig met de geroosterde hazelnoten, waardoor elke hap een feestje was. Aanrader dus!

Gierst met doperwtjes, hazelnoten en limoen

Ingrediënten

  • 150 gr gierst
  • 50 gr hazelnoten
  • 2 el koolzaadolie
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 300 gr fijne doperwtjes uit de diepvries
  • 300 ml hete groentebouillon
  • ½ limoen
  • snuf zeezout en zwarte peper

Bereiding

  1. Spoel de gierst af en kook in ongeveer 20 minuten gaar. Voeg na 18 minuten de helft van de doperwtjes toe aan de pan. Breng het water weer aan de kook en laat de erwtjes 2 minuten meekoken. Giet daarna af en zet opzij.
  2. Plet de hazelnoten met het lemmet van een groot mes zodat de noten in stukken uit elkaar vallen. Verhit 1 el olie in een pan, voeg de hazelnoten en een snuf zout toe en bak enkele minuten zachtjes. Roer veel en houd goed in de gaten. Voorkom dat de noten aanbranden. Wanneer de hazelnoten goudkleurig zijn en heerlijk beginnen te geuren, mag de pan van het vuur. Vang de hazelnoten op in een kommetje en zet opzij.
  3. Snipper de ui en snijd de knoflook in dunne plakjes.
  4. Verhit een eetlepel olie in een pan en fruit de ui in 10 minuten zacht. Roer veel. Voeg pas in de laatste minuut de knoflook toe.
  5. Voeg dan de tweede helft van de erwtjes en tweederde van de hete bouillon toe aan de pan. Breng aan de kook en laat 2 minuten koken. Pureer dan met een staafmixer of blender tot een heldere puree. Beoordeel zelf hoe vloeibaar je de puree wilt hebben en voeg zo nodig wat extra bouillon toe. Schenk de puree dan weer terug in de pan.
  6. Voeg de uitgelekte gierst en erwtjes toe aan de puree en verwarm het geheel kort. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  7. Schep de gierst met doperwtjes in mooie diepe borden en bestrooi met de geroosterde hazelnoten. Besprenkel met extra vergine olijfolie en knijp boven elk bord flink wat limoensap uit. Eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *