S

Spliterwtenpuree met geroosterde kool

Bovenaanzicht van blauw bord met daarop een spliterwtenpuree met knapperige boerenkool en pittige bloemkool en broccoli.

Nu de weergoden ons na een maand lang lenteweer nog even trakteren op een laagje sneeuw, was ik geïnspireerd om nog een laatste keer mijn favoriete wintergroente van stal te halen: boerenkool! Dit keer een recept met knapperige boerenkool en spliterwtenpuree. In combinatie met de pittige geroosterde bloemkool en broccoli die ik ook maakte, werd dit een gerechtje met volle smaken en allerlei verschillende texturen. Heel leuk om eens te proberen!

Ik vond dit recept in Heel Veel Veg!, een boekje waar ik eerder o.a. al Witlof uit de oven met sinaasappel, kikkererwten en notenquinoa en Vegan chili sin carne van pastinaak, rode linzen en zwarte bonen uit maakte. Echt een enorme aanrader voor wie z’n plantaardige culinaire horizon een beetje wil verbreden.

Spliterwtenpuree met geroosterde kool

Ingrediënten

  • 2 tl korianderpoeder
  • 1 snuf zeezout
  • 2 tl gemalen komijnzaad
  • 1 snuf chilivlokken
  • 2 tl gemalen venkelzaad
  • 1 grote stronk broccoli
  • 2 tl kurkuma
  • 1 middelgrote stronk bloemkool
  • 2 tl gerookte paprikapoeder
  • 150 gr boerenkool
  • 2 el koolzaadolie
  • extra zeezout en zwarte peper
voor de spliterwtenpuree
  • 200 gr gele spliterwten
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 el tahin
  • 50 ml koolzaadolie
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • ½ limoen

Bereiding

  1. Begin met het maken van de spliterwtenpuree. Spoel de spliterwten grondig af onder de kraan en doe ze daarna met 750ml water in een ruime kookpan. Voeg 3 gepelde knoflookteentjes toe, breng het water aan de kook en laat de spliterwten met knoflook ongeveer 40 minuten koken met het deksel van de pan. Het grootste gedeelte van het water zal na deze 40 minuten opgenomen zijn door de spliterwten.
  2. Haal de pan van het vuur en voeg de tahin, koolzaadolie, komijnzaad en een snuf zeezout en versgemalen zwarte peper toe. Pers het sap van een halve limoen uit boven de pan. Pureer het geheel. Lijkt je spliterwtenpuree meer op soep? Geen nood, op het bord wordt het vanzelf iets dikker.
  3. Verwarm de oven voor naar 190 graden terwijl de spliterwten koken en bereid het specerijenmengsel voor dat straks over de ovengroenten gestrooid wordt. Roer hiervoor de koriander, komijn, venkel, kurkuma, gerookte paprikapoeder, zout en chilivlokken door elkaar.
  4. Snijd de roosjes van de broccoli, bewaar de stronk om er later bijvoorbeeld soep van te maken. Bewaar ook de buitenste bladeren en de stronk van de bloemkool voor later. Snijd grove stukken van de bloemkool en verzamel de broccoli en bloemkool in een grote braadslede. Besprenkel met 1 eetlepel olie en schep op. Bestrooi met de specerijenmix en verdeel de mix goed over de groenten.
  5. Schuif de braadslede 30 minuten in de oven, schep halverwege een keertje om.
  6. Vermeng ondertussen de boerenkoolbladeren in een grote mengkom met een eetlepel olie, zout en peper.
  7. Wanneer de braadslede met broccoli en bloemkool 30 minuten in de oven heeft gestaan, verdeel je de boerenkool erover en mag de braadslede nog eens 10 minuten terug in de oven. Wanneer de boerenkool een beetje knapperig is geworden, is het klaar. Met minder fijn gesneden boerenkool dan ik gebruikte, lukt het nóg beter om de bladeren lekker knapperig te krijgen.
  8. Warm de spliterwtenpuree langzaam op in een pan, indien deze is afgekoeld. Schep de puree op een grote schaal, of verdeel over voorverwarmde borden. Schep daarna de geroosterde groenten erover. Eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *