V

Vegan risotto met geroosterde pompoen

Vegan risotto met geroosterde pompoen en courgette

Vorige week heb ik een paar mooie flespompoenen voor weinig op de kop getikt, waarvan er vanmiddag nog een halve op een bestemming lag te wachten in de koelkast. Tijd om daar iets lekkers mee te bedenken dus!

Ik heb mijn pompoenvoorraad deze week al aardig verslonden door o.a. een grote pan pompoensoep te maken, maar er was nog altijd een beetje over. Risotto is hier in huis eigenlijk altijd wel een een winnaar -en daarmee dus een veilige keuze- maar ik had nog nooit een risotto met pompoen gemaakt, dus er moest nog wel een beetje geïmproviseerd worden. Ik vond ook nog een halve courgette en een paar stengels bleekselderij in mijn groentelade om het feestje compleet te maken.

Ik kies er in dit recept voor om de pompoen en courgette in de oven te roosteren. Daardoor behoudt de pompoen z’n stevigheid en blijven de smaken van de verschillende groenten goed behouden.

Vegan risotto met geroosterde pompoen

Ingrediënten

    Voor de risotto
  • 250 gr risottorijst (ik gebruik Arborio)
  • 750 ml groentebouillon
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 1 klontje plantaardige boter
  • 1 el witte wijn (ik gebruikte rijstwijn)
  • 30 gr geraspte vegan parmezaan (optioneel)
  • 2 el edelgistvlokken
  • 2 stengels bleekselderij
  • voor de pompoen
  • ½ flespompoen
  • ½ courgette
  • 1 tl gemalen koriander
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 theelepel gemalen zwarte peper
  • snuf chilivlokken (naar smaak)
  • 1 teen knoflook
  • 1 el olijfolie
  • 1½ el verse blaadjes tijm

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de pompoen en snijd in stukjes van ±1,5 cm. Het schillen van de pompoen hoeft niet persé, maar ik doe het wel omdat de schil na de bereiding vaak net iets steviger blijft van structuur en dat wilde ik niet bij dit gerecht.
  2. Snijd de pompoen in kwarten en daarna in plakjes van 1,5 cm. Pers de knoflook uit.
  3. Leg alle groenten in een middelgrote braadslede, zodat alles er in een enkele laag in past. Voeg de tijm, koriander, oregano, peper, knoflook en olijfolie toe en meng alles goed door elkaar. Strooi naar smaak chilivlokken over het geheel en schuif voor 30 tot 35 minuten in de oven. Kijk en proef na 25 minuten even en houd het vanaf dan een beetje in de gaten. Haal de braadslede uit de oven voordat de groenten te bruin worden.
  4. Wanneer de groenten in de oven staan, kun je de risotto maken. Snipper het sjalotje, pers de knoflook uit en snijd de bleekselderij in plakjes. Weeg de rijst af en bereid de bouillon. Houd de bouillon in een klein pannetje naast de risottopan op laag vuur tegen de kook aan, zodat je er gemakkelijk uit kunt scheppen tijdens het bereiden van de risotto.
  5. Tijd om aan de risotto te beginnen! Verwarm de olijfolie in een ruime pan met dikke bodem op laag vuur. Voeg zodra de olie heet is de sjalot toe en fruit zachtjes aan totdat ‘ie zacht wordt, maar laat niet verkleuren.
  6. Zet het vuur iets hoger en voeg de knoflook en bleekselderij toe. Bak al roerend ongeveer 2 minuten mee.
  7. Voeg daarna de rijst toe en bak al roerend 2 minuten mee totdat de rijst glazig wordt en een beetje aan de bodem begint te plakken. Ik zet op dit punt vaak even een timer om later als referentie te kunnen gebruiken. De meeste rijstsoorten hebben vanaf dit moment meestal nog ongeveer 18 minuten nodig om perfect te worden.
  8. Blus af met een plons witte wijn en laat al roerend volledig verdampen.
  9. Schenk een grote soeplepel hete bouillon in de pan en laat op zacht vuur verder koken, terwijl je continu blijft roeren. Let erop dat je steeds alle rijstkorrels in de bouillon duwt (dus ook die eigenwijze die steeds tegen de zijkanten van de pan plakken). Telkens wanneer alle bouillon is opgenomen, voeg je een nieuwe soeplepel hete bouillon toe.
  10. Begin na 15 minuten af en toe te proeven. Zodra de rijst volgens jou de juiste garing heeft bereikt, draai je het vuur uit. Voeg het klontje boter, de edelgistvlokken, 2/3 van de vegan parmezaan en 2/3 van het pompoen-courgette mengsel toe. Roer kort door en doe dan het deksel op de pan. Laat 2 minuten staan zodat de risotto nog iets romiger kan worden. Dien daarna meteen op, anders gaat de rijst in de pan verder garen en verandert de structuur van de rijst.

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

  1. Pingback:Romige bulgur met paddenstoelen - De kleine groene keuken

  2. Pingback:Exotische vegan risotto met kokos en gember - De kleine groene keuken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *