T

Tofu met pittige sperziebonen

Bovenaanzicht van serveerschaal met tofu en pittige chili-sperziebonen

Fangirl alert! Weet je nog, dat boek Asian Green waar ik over vertelde? Ik maakte eerder al een Currynoedelsoep, Japanse handrolletjes, Seitan saté en Pittige kokosnoedels uit dit boekje. En ik ben dus echt hooked. Dit recept voor pittige sperziebonen met tofu is voorlopig het laatste recept dat ik uit dit boekje ga delen, want ik kan moeilijk alle recepten op straat gooien. Maar indien jij ook gek bent op de Aziatische keuken: dit boek is echt een aanrader!

Dan direct een disclaimer voor dit gerecht: deze is niet voor de faint hearted. Deze pittige sperziebonen zijn écht pittig. Ben je daar niet zo van? Haal dan in elk geval de zaadjes uit de peper, of sla deze gewoon even over 😉

Pittige tofu met chili-sperziebonen

Ingrediënten

  • 150 gr witte rijst
  • 1 el maizena
  • 2 teentjes knoflook
  • 2,5 cm verse gember
  • 1 rode chilipeper
  • 250 gr sperziebonen
  • 1 maiskolf (optioneel, ik had er toevallig nog eentje in de koelkast liggen)
  • 250 gr stevige tofu
  • 1 el chilibonenpasta
  • 1 el rijstwijn
  • 200 ml koude groentebouillon
  • 1 el lichte zoutarme sojasaus (of tamari)
  • 2 bosuien
  • handje cashewnoten (optioneel)

Bereiding

  1. Meng de maizena met twee eetlepels koud water en zet even opzij.
  2. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  3. Snijd de knoflook fijn, rasp de gember en hak de chilipeper fijn. Snijd de mais in plakken van de maiskolf af en snijd de plakken vervolgens in stukken van 2-3 cm. Maak de sperziebonen schoon en snijd in stukken. Indien je net als ik sperziebonen uit de diepvries gebruikt, ontdooi ze dan even onder stromend water. Laat de tofu uitlekken en snijd in stukken van ongeveer 1,5 cm.
  4. Zet alle andere ingrediënten ook alvast klaar, zodat je straks snel kunt wokken.
  5. Verhit een wok op hoog vuur en verhit de koolzaadolie. Zodra de olie heet is, mag de knoflook, gember en chilipeper erbij. Roerbak een paar seconden en voeg dan direct de sperziebonen toe. Roerbak weer kort en hussel dan de tofu erdoor. Doe dit voorzichtig, zodat de tofu niet uit elkaar valt. Schep kort om.
  6. Schuif alles naar één kant van de pan. Voeg de chilibonenpasta en rijstwijn toe aan de andere kant en laat een paar seconden koken.
  7. Voeg dan ook de groentebouillon toe, roer alles aan elkaar en breng aan de kook. Breng op smaak met sojasaus en de zwarte rijstazijn.
  8. Roer tot slot en maizena mengsel erdoor om de saus een beetje in te binden.
  9. Snijd de bosui diagonaal in ringen.
  10. Schep de tofu met pittige sperziebonen op een mooie schaal en garneer met de bosui en cashewnoten. Eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *