Het is winter: tijd voor boerenkool! Ik heb vroeger iets te vaak de traditioneel Hollandse ‘groenten uit het nat’ met gekookte piepers gegeten om nog van die versie te genieten, dus ik ga graag op zoek naar andere manieren om dat gezonde bladgroen binnen te krijgen. Een van mijn absolute favorieten is geroosterde boerenkool, waarbij het groen heerlijk knapperig uit de oven komt. Bijkomend voordeel van dit gerecht is dat het super simpel is!
Dit recept voor wortel-boerenkoolfattoush komt uit het boek De groene bakplaat, dat ik je van harte aanbeveel. Het boek bestaat voor de helft uit vegan recepten en voor de andere helft uit vegetarische recepten. Ik heb bijna alle vegan recepten inmiddels wel een keertje versleten en er is er nog niet eentje geweest waar we niet enthousiast over waren. Kijk ook vooral eens naar de gnocchi die ik eerder maakte! Alle gerechten worden bereid in 1 braadslede en variëren in bereidingstijd van minder dan 30 minuten tot “op ’t gemakje”.
Maaltijdsalade met geroosterde boerenkool en wortel
Ingrediënten
- 200 gr verse boerenkool, grof gehakt
- 400 gram wortels
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel sumak
- flinke snuf zeezout
- flinke snuf zwarte peper
- 2 of 3 volkoren pitabroodjes
- 80 gr veldsla
- 250 gram linzen (gekookt of uit pot)
- 80 gr dadels
- 2 eetlepels limoensap
- 2 el extra vergine olijfolie
Bereiding
- Verwarm de oven voor tot 200 graden.
- Snijd de wortels in de lengte en breedterichting doormidden zodat er grove stukken ontstaan. Verdeel de boerenkool en wortels over een grote braadslede en pers de knoflook erboven uit.
- Voeg ook de sumak, het zout en de peper toe en schep goed om.
- Scheur de pitabroodjes in grove stukken en leg de stukken brood bovenop de groenten in de braadslede.
- Schuif voor 40 minuten in de oven.
- Strooi vlak voor het opdienen de linzen, veldsla en dadels over de geroosterde boerenkool. Klop het sap van de limoen en de olijfolie door elkaar en sprenkel de dressing over de salade. Schep nog even goed om en dien op.
Tip In plaats van dadels gebruik ik ook regelmatig gedroogde vijgen in dit gerechtje, ook super lekker! En mocht je nou te veel gemaakt hebben (ik maak altijd expres 3 porties in plaats van 2), dan smaakt deze salade de volgende dag nog steeds goddelijk als lunch 😉 Bewaar de pitabroodjes dan wel apart van de salade, zodat het brood lekker knapperig blijft.
Pingback:Krokante zwarte bonen met pompoen en mais - De kleine groene keuken