Ik hoor je denken; alweer pompoen?! Deze week maakte ik ook al een flinke pan pompoensoep én pompoenrisotto, maar tussendoor was er ook nog genoeg pompoen voor dit fantastische feestmaal. Ik denk dat ik deze knapperige gnocchi uit de oven al minstens 5 keer gemaakt heb sinds het begin van het pompoen seizoen, misschien zelfs al wel vaker. Dit is er echt eentje uit de categorie ‘smaakt beter dan het eruit ziet’. Een absolute favoriet bij ons dus. Comfortfood van de bovenste plank!
Dit recept voor knapperige gnocchi uit de oven komt uit het boek De groene bakplaat, dat ik je van harte aanbeveel. Het boek bestaat voor de helft uit vegan recepten en voor de andere helft uit vegetarische recepten. Ik heb bijna alle vegan recepten inmiddels wel een keertje versleten en er is er nog niet eentje geweest waar we niet enthousiast over waren. Alle gerechten worden bereid in 1 braadslede en variëren in bereidingstijd van minder dan 30 minuten tot “op ’t gemakje”.
Gnocchi uit de oven met pompoen en paddenstoelen
Ingrediënten
- 500 gr gnocchi
- 500 gr flespompoen
- 300 gr kastanje champignons
- 3 el olijfolie
- 20 gr verse salieblaadjes
- flinke snuf zeezout
- snuf versgemalen zwarte peper
- 30 gr verse basilicum
- 30 gr pijnboompitten
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 klein teentje knoflook
- snuf zeezout
- ½ el limoensap (of citroensap)
Voor de gnocchi
voor de dressing
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Doe de gnocchi in een grote schaal en schenk er een ketel heet water over. Laat 2 minuten staan en giet af.
- Schil de pompoen en snijd in stukjes van ±1 cm.
- Verdeel de pompoen, champignons en gnocchi over een grote braadslede waar alles in een enkele laag op past. Voeg de olie en salieblaadjes toe en roer goed door. Strooi er een flinke snuf zout en peper over en schuif voor 35 minuten in de oven.
- Snijd de basilicum heel fijn. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en hak deze daarna ook heel fijn. Rasp of pers de knoflook fijn. Roer de basilicum, pijnboompitten, knoflook, het zeezout en limoensap door elkaar. Proef en voeg eventueel wat extra zout en/of olie toe.
- Verdeel de dressing over de gnocchi en dien direct op. Eet smakelijk!
Pingback:Krokante zwarte bonen met pompoen en mais - De kleine groene keuken
Pingback:Polenta uit de oven met zoete aardappel - De kleine groene keuken