Bloemkool is een groente met heel veel verschillende gezichten, die ik de afgelopen jaren stuk voor stuk ben gaan waarderen. Bloemkool uit de oven, gekookt, gefrituurd of rauw: ik ben fan!
Als kind kreeg ik thuis vooral de gekookte variant met een lekker sausje. Later leerde ik dat bloemkool ook rauw fantastisch smaakt, bijvoorbeeld geraspt in combinatie met geroosterde groenten en gedroogd fruit zoals in deze salade met geraspte rauwe bloemkool die ik eerder deelde. Maar mijn favoriete bereiding van bloemkool is toch wel geroosterd, uit de oven of van de grill.
In dit geval combineer ik geroosterde bloemkool uit de oven met sinaasappel, pecannoten en een schep couscous. Maar je kunt met bloemkool echt alle kanten op. Zo was mijn oorspronkelijke plan bijvoorbeeld om deze bloemkool uit de oven te eten bij de exotische risotto die ik kort geleden maakte en deelde. Dat was ik op het moment van koken echter even vergeten, waardoor deze bloemkool overbleef voor dit geïmproviseerde gerecht 😉 Ik ben blij toe, want het was super lekker!
Bloemkool uit de oven met sinaasappel en tahini dressing
Ingrediënten
- 150 gr volkoren couscous
- 1 bloemkool (de roosjes)
- 2 (bloed)sinaasappels
- 1 handje pecannoten
- 1 snuf shichimi togarashi (evt. vervangen met chilivlokken)
- 1 tl kerriepoeder
- ½ tl kaneelpoeder
- 1 snuf zout
- 2 el olijfolie
- 2 el tahini
- 1 teentje knoflook
- ½ limoen
- 2 el plantaardige yoghurt
- 1 mespunt gerookte paprikapoeder
- 1 tl mosterd
- snuf zeezout
- snuf versgemalen peper
Voor de dressing
Bereiding
- Verwarm de oven voor naar 200 graden.
- Snijd de roosjes van de bloemkool in stukken van ongeveer 2 cm dik. Dit hoeft niet zo precies, maar zorg ervoor dat er in elk geval geen (veel) grotere stukken tussen zitten. Bewaar de bladeren en stam van de bloemkool om er later bijvoorbeeld een lekker soepje van te maken.
- Vang de bloemkool op in een grote mengkom en voeg de kerrie, kaneel, shichimi togarashi, zout en olijfolie toe. Hussel goed door elkaar, zodat de kruiden zich goed verspreiden over de bloemkool.
- Doe de bloemkool in een braadslede en schuif voor 25 minuten in de oven. Voeg de pecannoten na ongeveer 22 minuten toe zodat deze nog even mee kunnen roosteren.
- Maak ondertussen de dressing. Pers de knoflook en limoen uit en meng met de rest van de ingrediënten voor de dressing. Zet opzij.
- Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Schil de sinaasappels en snijd in partjes. Meng met de bloemkool uit de oven en besprenkel met de dressing. Breng eventueel op smaak met zout en peper en dien op met de couscous. Eet smakelijk!